Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Executivul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 11:06
Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, a anunţat premierul Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, pentru prima dată în ultimii ani încasările la buget depăşesc estimările, scrie Agerpres.

‘În luna septembrie, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor avem confirmarea că au fost depăşite estimările de încasări – 101,35% -, reprezentând un trend al ultimelor luni. Pentru prima dată după foarte mult timp, avem pe primele nouă luni încasări bugetare care depăşesc previziunile pe baza cărora s-a construit bugetul de stat’, a explicat Ponta într-o conferinţă de presă după şedinţa de guvern.

Premierul a adăugat că, prin rectificare, Guvernul a asigurat resursele necesare pentru a acoperi pierderea de 830 de milioane de lei rezultată din reducerea CAS până la sfârşitul anului, dar şi pentru a plăti toate obligaţiile statului legate de pensii şi salarii.

‘Având în vedere promulgarea legii privind reducerea CAS, aveam din aceste încasări suplimentare şi din celelalte alocări de acoperit pentru anul 2014 o pierdere bugetară de 830 de milioane de lei până la sfârşitul anului. Prin rectificarea de astăzi am asigurat toate resursele în aşa fel încât ţintele stabilite prin legea bugetului de stat şi prin obligaţiile noastre europene şi internaţionale, mă refer în primul rând la ţinta de deficit bugetar de 2,2%, să fie respectate. În plus, prin rectificarea de azi am asigurat fără excepţie şi fără niciun fel de sincopă toate obligaţiile fundamentale ale statului – mă refer la salarii, la pensii, la sprijin social -, în aşa fel încât nimeni nu are niciun fel de grijă până pe 31 decembrie, nici după aceea’, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a mai anunţat că ‘toate ministerele şi instituţiile publice care aveau acel blocaj de 10% care se introduce în mod preventiv în cazul nerealizării veniturilor’ au toate sumele deblocate în urma rectificării bugetului.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...