Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice 2016 – 2020

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice pentru 2016 - 2020, a anunţat vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit căruia aceasta nu presupune disponibilizări decât după analize foarte clare, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 13:15
Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice 2016 - 2020

‘Este nevoie de o strategie pentru dezvoltarea funcţiei publice ca element esenţial pentru dezvoltarea statului român. În acest moment, cred că modernizarea statului român este principalul target, principala misiune pe care şi-a luat-o Guvernul în această scurtă perioadă de mandat’, a afirmat Dîncu, după şedinţa de Guvern.

El a spus că această strategie nu presupune disponiblizări, ci se creează cadrul legal pentru analize şi evaluări pe fiecare funcţie.

‘Nu înseamnă disponibilizări decât în momentul în care vom avea analize foarte clare pe fiecare domeniu, în momentul în care vom avea o evidenţă foarte clară a funcţionarilor publici. Mi se pare că faptul că nu am avut o evidenţă ne-a făcut să exagerăm chiar şi atunci când s-au luat măsuri de austeritate. S-a spus atunci: Dăm afară 15 sau 10% dintr-un domeniu, lucru care s-a exagerat şi este total disfuncţional pentru administraţie. Vrem să vedem unde este nevoie de mai mulţi oameni, acolo unde dispar anumite disfuncţionalităţi. (…) Noi stabilim acum cadrul legal pentru ca aceste analize să înceapă şi să se dezvolte în strategii pentru diverse zone. Deci nu putem anunţa acest lucru pentru că nu este corect, este doar cadrul pentru a face mai eficientă administraţia publică’, a explicat Dîncu.

În privinţa salarizării, conducătorii instituţiilor vor putea decide ca o parte din salariu să fie dat pe baza performanţei, a mai spus Dîncu.

‘Cred că în momentul acesta administraţia, mai ales administraţia publică locală, este văduvită de un salariu decent. (…) Eu militez pentru a avea în administraţia publică o salarizare decentă. În fiecare an vor fi evaluări şi nu evaluări formale. Conducătorii instituţiilor vor avea, în proiectul acesta de strategie, puterea de a da o parte din salariu pe baza performanţei. Vom stabili criterii pentru asta, dar nu putem vorbi acum, începând de acum de o schimbare a salarizării. O să o facem în mod organizat odată cu celelalte salarii’, a adăugat vicepremierul.

Potrivit unui comunicat al Executivului, strategia include un set de acţiuni, cu termene-ţintă, pentru îmbunătăţirea performanţei profesionale, transparenţa, prevenirea corupţiei, integritatea şi independenţa politică în administraţia publică, pentru o perspectivă durabilă a carierei, pentru servicii publice mai bune şi îmbunătăţirea percepţiei cetăţenilor privind administraţia.

Documentul vizează clarificarea rolului şi mandatului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi implementarea unui sistem informatic naţional de evidenţă a ocupării în administraţia publică pentru toate categoriile de funcţii sau posturi. Cel târziu până la sfârşitul anului 2017, înregistrările în acest registru electronic trebuie să acopere minimum 80% din totalul funcţiilor publice vizate de SDFP.

Strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice pentru 2016 – 2020 promovează principiile şi direcţiile de acţiune din Strategia pentru Consolidarea Administraţiei Publice (SCAP) 2014 – 2020. Bugetul estimat pentru implementarea SCAP privind dezvoltarea funcţiei publice este de 554.310,6 mii lei şi se încadrează în bugetul aprobat pentru SCAP 2014 – 2020, precizează Guvernul.

Strategia mai prevede şi recrutarea, promovarea, evaluarea şi salarizarea – pe bază de standarde de competenţă şi performanţă. Termenul propus pentru stabilirea acestor standarde este sfârşitul anului 2019.

Strategia aprobată de Guvern îşi propune transparenţă, echitate şi predictibilitate în politicile salariale finanţate din fonduri publice. Până în 2020, diferenţa procentuală între salarii în plată pentru funcţii similare va fi de cel mult 30%, urmând să fie stabilită mai clar o relaţie directă între venit şi performanţa individuală şi cea organizaţională şi să fie eliminate sistemele specifice anumitor sectoare, mai arată sursa citată.

Până la sfârşitul anului 2018, sistemul de formare şi perfecţionare profesională a funcţionarilor din administraţie va fi restructurat şi va fi reînfiinţat Institutul Naţional pentru Administraţie (INA), menţionează sursa citată.

În privinţa eticii integrităţii şi prevenirii corupţiei în cadrul administraţiei, documentul aprobat propune ca până cel târziu la sfârşitul anului 2020 numărul total al incidentelor de integritate înregistrate şi raportate să scadă cu cel puţin 30%. Acţiunile prevăzute în acest scop vizează transparentizarea informaţiilor de interes public, mai ales în domenii sensibile – achiziţii publice, investiţii publice şi va fi consolidat statutul şi rolul consilierului de etică.

Elaborarea strategiei s-a făcut pe baza unor analize şi studii tematice având ca obiect cadrul instituţional de management al resurselor umane din administraţie, sistemele de recrutare, formare şi de evaluare şi a inclus consultări cu factorii interesaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...