Guvernul amână cu un an aplicarea legii falimentului personal

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede  amânarea aplicării legii insolvenţei persoanelor fizice, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Economica.net - mie, 23 dec. 2015, 10:36
Guvernul amână cu un an aplicarea legii falimentului personal

‘S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii de implementare prevăzuţi în lege nu a fost atins, deşi în lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deşi nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acţiune ca aceşti paşi să fie implementaţi’, a precizat Suciu.

Potrivit acestuia, în termen de trei luni de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, în iunie 2015, trebuia constituită o comisie de insolvenţă la nivel central. Faptul că această comisie nu a fost constituită a dus la alte întârzieri în lanţ.

‘Astfel că suntem într-un calendar imposibil de implementat. Considerăm legea oportună, dar trebuie să fie funcţională. Sunt probleme serioase, un efort logistic imens, care nu s-ar fi putut implementa uşor. Planul Guvernului este pe un an, iar ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului – n.r.) trebuie să vină cu raportări trimestriale pentru implementarea acestui plan’, a adăugat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, pentru aplicarea legii este nevoie de angajarea a 180 de persoane în cadrul ANPC şi a 140 de persoane în comitetele de insolvenţă. În plus, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să pregătească încă 600 de judecători şi să angajeze 750 de grefieri.

Adoptată în luna mai, legea insolvenţei persoanelor fizice urma să intre în vigoare la începutul lui 2016.

Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal etc., şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

În situaţia în care datornicul consideră că se află în insolvenţă (deoarece nu dispune de lichidităţi pentru plata datoriilor scadente – starea de insolvenţă poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depăşit cu mai mult de 90 zile) dar situaţia financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă, poate cere Comisiei de Insolvenţă deschiderea insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă şi nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.

În cazul deschiderii procedurii de insolvenţă pe baza planului de rambursare se suspendă provizoriu executările silite începute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu excepţia situaţiei în care instanţa decide prelungirea acestei perioade, dacă astfel situaţia financiară a datornicului ar deveni iremediabil compromisă.

Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 1 an.

Insolvenţa prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care ‘situaţia sa financiară este iremediabil compromisă’.

Legea prevede şi o procedură simplificată pentru insolvenţa personală care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

Birchall: Amânarea implementării legii insolvenţei persoanelor fizice – o greşeală şi un lucru nedrept

Deputatul PSD Ana Birchall este de părere că amânarea implementării legii insolvenţei persoanelor fizice reprezintă o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare.

Într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, Birchall, iniţiator al acestui proiect legislativ, afirmă că este o greşeală amânarea intrării în vigoare a unei legi atât de aşteptate de românii sufocaţi de datorii.

‘Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat’, a declarat Birchall.

Potrivit sursei citate, deputatul social-democrat îşi manifestă nedumerirea faţă de motivele invocate pentru amânarea intrării în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice.

‘După ce m-am luptat un an şi jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare a ei în diferite comisii, nu înţeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituţiile abilitate au avut la dispoziţie şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voinţă la nivel instituţional. Nu vreau să cred că se doreşte pedepsirea românilor sufocaţi de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară. Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul financiar în care au intrat, fără voia lor’, mai spune Ana Birchall.


Te-ar mai putea interesa și
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie 2024, va introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de......
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...