Guvernul critică dur legea privind darea în plată în punctul de vedere trimis Camerei Deputaţilor

Guvernul a trimis Camerei Deputatilor punctul sau de vedere referitor la legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pe care o critica dur si spune ca o sustine sub rezerva mai multor propuneri si observatii (vezi documentul pe bancherul.ro).
Economica.net - Dum, 20 mart. 2016, 09:38
Guvernul critică dur legea privind darea în plată în punctul de vedere trimis Camerei Deputaţilor

Guvernul mentioneaza ca „masurile propuse au un caracter mult prea general, fara sa aiba la baza o analiza solida realizata din punct de vedere al impactului economic, social si juridic”.

Se apreciaza, de asemenea, ca unele prevederi ale legii incalca dreptul la proprietate consfintit in Constitutie.

„Procedura reglementata de lege ar putea afecta dreptul de proprietate si al altor persoane (ex. titularii de conturi, actionarii institutiilor de credit/institutiilor financiare nebancare), in masura in care aplicarea acesteia ar determina falimentul sau retragerea autorizatiei de functionare institutiei de credit din partea Bancii Nationale a Romaniei, astfel de situatii putand genera, totodata, dezechilibre pe piata financiara”, arata Guvernul.

Guvernul mentioneaza ca bancile straine ar putea da in judecata statul roman din cauza potentialelor pierderi in urma aplicarii legii, cu posibile implicatii semnificative asupra bugetului.

„Legea poate afecta functionarea normala a institutiilor de credit, inclusiv prin eventuala inasprire a conditiilor creditului ipotecar/imobiliar in general. In acest context, mentionam faptul ca, urmare a potentialelor pierderi suferite in calitatea lor de investitori straini, institutiile de credit cu actionariat majoritar strain ar putea actiona in judecata statul roman (inclusiv prin apelarea la Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii – ICSID sau alte instante), cu posibile implicatii semnificative asupra bugetului de stat”, mai spune Guvernul.

Se mai atrage atentia asupra incalcarii principiului neretroactivatii legii.

„Mentionam si faptul ca art.11 din lege, referitor la aplicabilitatea acestuia inclusiv asupra contractelor de credit in derulare la data intrarii in vigoare, contravine principiului neretroactivitatii legii civile…”, se mai arata in punctul de vedere al Guvernului.

Guvernul propune urmatoarele modificari la legea privind darea in plata:

– aplicarea prevederilor legii cazurilor sociale, prin instituirea unor conditii care sa fie indeplinite cumulativ pentru stingerea creantei si accesoriilor acesteia prin procedura darii in plata;

– exceptarea expresa a creditelor garantate in cadrul Programului „Prima Casa”;

Citeşte mai mult pe bancherul.ro

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că nu vede sensul unei reglementări a pieţei de energie după data ...
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...