Guvernul dă înapoi în proiectul de exploatare a unei mine de aur – AFP

Coaliţia la putere în România a cedat luni presiunii străzii şi şi-a retras sprijinul faţă de un proiect de lege contestat în favoarea unei gigantice mine de aur canadiene, dar exploatarea minieră nu este îngropată, estimează analiştii, transmite AFP.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 16:28
Guvernul dă înapoi în proiectul de exploatare a unei mine de aur - AFP

La o zi după o mobilizare-record împotriva acestui proiect minier care prevede folosirea de mari cantităţi de cianură, primul ministru ce centru-stânga Victor Ponta a anunţat că proiectul de lege adoptat de guvernul său cu două săptămâni mai devreme pentru accelerarea începerii extracţiei ‘va fi respins’ de parlament.

‘Există o majoritate parlamentară împotriva acestui proiect, el va fi respins’, a declarat Ponta, la sfârşitul unei reuniuni la Parlament.

Dezvoltat de compania canadiană Gabriel Resources, prin filiala sa Roşia Montană Gold Corporation, proiectul ar necesita utilizarea a circa 12.000 de tone de cianură pe an, ameninţând, potrivit arheologilor, galerii miniere din epoca romană. Compania promite sute de locuri de muncă şi respectarea normelor de mediu.

Reacţionând la ‘informaţiile de presă’ privind revenirea guvernului, Gabriel Resources a indicat că ‘dacă proiectul de lege este respins, compania va analiza toate căile de recurs posibile (…) inclusiv o acţiune în justiţie pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale privind investiţiile’.

Declaraţiile-surpriză ale lui Ponta au intervenit la puţin timp după ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, co-preşedinte, ca şi el, al coaliţiei de centru-stânga la putere, USL, a declarat că proiectul de lege trebuie fie retras de guvern, fie respins de aleşi, comentează AFP.

Antonescu s-a referit mai ales la opoziţia crescândă a opiniei publice.

Duminică, peste 15.000 de români, în majoritate tineri, au defilat ore în şir în marile oraşe ale ţării pentru a cere retragerea acestui proiect de lege contestat, precum şi abandonarea pur şi simplu a planurilor care prevăd crearea celei mai mari mine de aur sub cerul liber din Europa, la Roşia Montana, o localitate din Transilvania.

Deşi a promis să blocheze exploatarea aurului pe bază de cianură la Roşia Montană în timpul campaniei electorale, guvernul Ponta a adoptat, spre surpriza generală, la sfârşitul lui august, un proiect de lege care facilitează exproprierile şi obţinerea permiselor necesare pentru această mină controversată. Primul ministru a stârnit apoi confuzie şi a suscitat ironii anunţând că, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect de lege.

Opozanţii proiectului de lege au salutat luni o ‘victorie’, ‘mai ales pentru tinerii manifestanţi din marile oraşe neafiliaţi la partide politice’, potrivit Alinei Mungiu, preşedinte al unui ONG care luptă împotriva corupţiei, Alianţa pentru o Românie Curată. Dar proiectul nu este îngropat, subliniază ei.

‘Este o victorie, dar ea intervine într-un război care durează de peste 10 ani şi în care am trăit deja momente când credeam că am câştigat’, a declarat pentru AFP Mircea Toma, preşedintele asociaţiei de apărare a statului de drept Active Watch. ‘Pentru moment avem de-a face cu simple declaraţii ale oamenilor politici, or există riscul ca proiectul să fie repus pe masă mai târziu’, a subliniat el.

Soarta minei depinde acum de ministrul mediului, Rovana Plumb, al cărui minister trebuie să dea un aviz crucial privind impactul asupra mediului, în lipsa căruia proiectul va rămâne blocat, mai scrie France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...