Guvernul german a decis să suspende acordul de extrădare cu Hong Kong

Germania a anunţat vineri că a decis suspendarea tratatului de extrădare dintre Berlin şi Hong Kong, în contextul amânării cu un an a alegerilor din regiunea administrativă specială a Chinei şi al recentei adoptări de către forul legislativ suprem de la Beijing a unei noi legi privind securitatea ce afectează acest teritoriu, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.
Economica.net - vin, 31 iul. 2020, 18:09
Guvernul german a decis să suspende acordul de extrădare cu Hong Kong

„Având în vedere evoluţiile actuale, am decis suspendarea acordului de extrădare cu Hong Kong”, a făcut cunoscut într-un comunicat ministrul de externe german Heiko Maas. (foto)

Şefa executivului local din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat mai devreme vineri că alegerile prevăzute să aibă loc în septembrie pentru Consiliul Legislativ din Hong Kong au fost amânate pentru anul viitor. Ea a explicat că amânarea este cauzată de gravitatea celui de al treilea val al pandemiei de COVID-19 din Hong Kong, despre care a spus că nu dă semne de scădere în intensitate.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, amânarea alegerilor constituie „o nouă atingere adusă drepturilor cetăţenilor Hong Kongului”, ceea ce „preocupă” în mare măsură Berlinul.

„Ne-am exprimat clar în repetate rânduri” dorinţa ca Beijingul „să-şi respecte obligaţiile” ce decurg din dreptul internaţional, aici fiind inclusă şi garantarea libertăţilor şi a drepturilor prevăzute de legea fundamentală” şi „în special dreptul la alegeri libere şi echitabile”, a punctat Heiko Maas.

Anunţul Berlinului vine după ce mai devreme în iulie şi Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie au luat o decizie similară ca urmare a adoptării la Beijing a noii legi privind securitatea. La 1 iulie, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate al UE, Josep Borrell, a transmis la rândul său îngrijorarea gravă a blocului comunitar cu privire la adoptarea legii privind securitatea naţionala în Hong Kong, lege care ar reduce libertăţile cetăţenilor fostei colonii britanice şi care ar eroda autonomia Hong Kongului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...