1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Guvernul polonez ar putea adopta o variantă a legii dării în plată - Reuters

Guvernul polonez analizează posibilitatea renunţării la planurile anterioare care vizau obligarea băncilor să convertească în zloţi creditele în franci elveţieni, în favoarea unor legi care ar permite debitorilor să recupereze o parte din costurile cu aceste credite sau pur şi simplu să renunţe la case în favoarea băncilor, au declarat pentru Reuters o serie de surse guvernamentale, potrivit Agerpres.

05 mai, 2016 | Agerpres

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile din toamna anului trecut şi pentru că a promis că îi va ajuta pe miile de polonezi care au luat un credit în franci când cursul de schimb era favorabil în raport cu zlotul polonez şi care în prezent suferă de pe urma aprecierii monedei elveţiene.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a propus în luna ianuarie un plan vizând convertirea în zloţi a creditelor în franci elveţieni şi obligarea băncilor să suporte aceste costuri. Însă Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KFN) pare să fi blocat aceste propuneri după ce a avertizat că ar declanşa costuri exorbitante.

Potrivit surselor citate de Reuters, o echipă de consilieri ai lui Andrzej Duda elaborează noi propuneri şi intenţionează să anunţe un nou plan până la finele lunii mai.

'Nu avem nevoie de conversie deoarece ar fi incorectă pentru cei care au un credit în zloţi. Francul ar putea să se deprecieze în următorii doi trei ani, în timp ce zlotul ar putea să se aprecieze ceea ce ar face conversia neprofitabilă', a declarat Slawomir Horbaczewski, membru al echipei de experţi prezidenţiali.

O posibilă soluţie ar fi ca debitorii să cedeze proprietatea către bănci, împreună cu restul creditului, dar să plătească chirie pentru a putea locui în casele lor, susţine Horbaczewski. Acesta a adăugat că băncile ar putea fi forţate de asemenea să returneze debitorilor comisioanele valutare.

Această aparentă modificare a intenţiei Guvernului ţine cont de opinia publică, sondajele arătând că peste jumătate din polonezi cred că băncile vor transfera costul conversiei creditelor asupra consumatorilor. De asemenea, peste jumătate din polonezi se opun unui program de salvare a băncilor, după ce luna trecută Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Polonia (KFN) a estimat că un program de conversie a creditelor ar costa băncile poloneze de patru ori mai mult decât profiturile lor din 2015.

Una din provocările cu care se confruntă Partidul Lege şi Justiţie (PiS) este să găsească o soluţie care ar întinde costul conversiei creditelor pe o perioadă mai mare de timp, în loc ca băncile să fie obligate să plătească aceste costuri în avans. Însă majoritatea băncilor poloneze sunt listate la bursă lu trebuie să respecte standardele internţionale de contabilitate care spun că costul conversiei creditelor ipotecare trebuie înregistrat imediat şi nu poate fi întins în timp.

Aproximativ 60% din sectorul bancar din Polonia este dominat de băncile străine precum Santander (Spania), UniCredit (Italia), Commerzbank (Germania), BCP (Portugalia), BNP Paribas (Franţa) şi Raiffeisen (Austria). Toate diviziile poloneze ale acestor bănci au portofolii de credite ipotecare în franci elveţieni.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO