Guvernul R.Moldova examinează posibilitatea rezilierii acordului de concesionare a aeroportului din Chişinău

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a anunţat luni crearea unui grup de lucru care să evalueze concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi posibilitatea de reziliere a acordului de concesionare: premisele legale, etapele de aplicare şi consecinţele/costurile pentru Republica Moldova în urma unui astfel de demers, relatează presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 15:45
Guvernul R.Moldova examinează posibilitatea rezilierii acordului de concesionare a aeroportului din Chişinău

Comisia va avea un termen de patru săptămâni pentru a-şi prezenta concluziile, a adăugat el.

‘Evident că sunt vizate şi instituţiile care au fost implicate anterior la evaluarea acestei perspective de concesionare şi anume Agenţia Proprietăţii Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Centrul Naţional Anticorupţie etc’, a precizat premierul moldovean, indicând că dosarul concesionării aeroportului a revenit în atenţia guvernului după o serie de investigaţii ale Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Ministerului Justiţiei.

Referitor la investiţiile promise la dezvoltarea aeroportului, Valeriu Streleţ a indicat sursa acestora. ‘Este clar că resursele investite de compania care a preluat drepturile de gestionare a aeroportului nu sunt resurse proprii, sunt resurse care vin din taxa de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Mai mult, o parte din aceşti bani nici nu erau investiţi în aeroport, ci în alte activităţi conexe, cum ar fi sponsorizarea clubului de fotbal FC Milsami Orhei’, a declarat Streleţ.

În urma unei investigaţii efectuate de către Centrul Naţional Anticorupţie s-a constatat o ‘lipsă de temei în privinţa concesionării aeroportul în 2013’, a subliniat şeful executivului moldovean.

‘Aeroportul funcţiona economic profitabil. Mai mult decât atât, era în fază finală negocierea unui credit pentru modernizarea aeroportului exact în direcţia care s-a stabilit şi în contractul de concesionare’, a specificat prim-ministrul.

Trezeşte semne de întrebare decizia cabinetului de miniştri condus de (fostul premier) Iurie Leancă, care a luat această decizie, a mai spus el.

Streleţ a admis că există suspiciuni că o parte din banii investiţi în aeroportul Chişinău ar putea proveni din fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank – cele trei bănci devalizate în cadrul aşa-numitului ‘furt al secolului’, în care au dispărut circa 1 miliard de euro la sfârşitul anului trecut şi care urmează să fie închise.

Decizia de concesionare a aeroportului pe o perioadă de 49 de ani a fost luată în luna august a anului 2013.

Aeroportul Chişinău a fost dat în concesiune companiei ruse UK Komaks, administrată de Konstantin Basiuk, fost ofiţer KGB. Firma aparţine, însă, fraţilor miliardari Bajaev din Daghestan, care, potrivit presei ruse, l-ar fi susţinut financiar pe Vladimir Putin în campania electorală din 2004. UK Komaks a câştigat concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău după ce din cursă s-au retras cinci investitori importanţi din Europa, astfel încât la licitaţie au participat doar două companii, ambele din Federaţia Rusă.

După tranzacţie s-a aflat că afaceristul Ilan Shor se numără printre membrii Consiliului de administraţie al aeroportului. La vremea respectivă Shor controla şi Banca de Economii şi Unibank, implicate în ‘furtul secolului’.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de 62,841 miliarde de euro înregistrat......
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025 se pot depune ...
Decizia OMV de a opri plățile pentru Gazprom ar putea crea un precedent periculos pentru ruși
Decizia OMV de a opri plățile pentru Gazprom ar putea crea un precedent periculos pentru ruși
Decizia companiei energetice austriece OMV AG de a opri plăţile pentru livrările de gaze naturale de la Gazprom ar putea ...
Un lanț de supermarketuri din Craiova se extinde pe piața din Capitală. Patronii sunt români și au ajuns la cel de-al 11-lea magazin în țară
Un lanț de supermarketuri din Craiova se extinde pe piața din Capitală. Patronii sunt români și au ajuns la cel de-al ...
Un nou jucător pe piața supermarketurilor din Capitală, începând cu luna decembrie: Senic Gross&Market este un supermarket ...