Guvernul R.Moldova examinează posibilitatea rezilierii acordului de concesionare a aeroportului din Chişinău

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a anunţat luni crearea unui grup de lucru care să evalueze concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi posibilitatea de reziliere a acordului de concesionare: premisele legale, etapele de aplicare şi consecinţele/costurile pentru Republica Moldova în urma unui astfel de demers, relatează presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 15:45
Guvernul R.Moldova examinează posibilitatea rezilierii acordului de concesionare a aeroportului din Chişinău

Comisia va avea un termen de patru săptămâni pentru a-şi prezenta concluziile, a adăugat el.

‘Evident că sunt vizate şi instituţiile care au fost implicate anterior la evaluarea acestei perspective de concesionare şi anume Agenţia Proprietăţii Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Centrul Naţional Anticorupţie etc’, a precizat premierul moldovean, indicând că dosarul concesionării aeroportului a revenit în atenţia guvernului după o serie de investigaţii ale Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Ministerului Justiţiei.

Referitor la investiţiile promise la dezvoltarea aeroportului, Valeriu Streleţ a indicat sursa acestora. ‘Este clar că resursele investite de compania care a preluat drepturile de gestionare a aeroportului nu sunt resurse proprii, sunt resurse care vin din taxa de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Mai mult, o parte din aceşti bani nici nu erau investiţi în aeroport, ci în alte activităţi conexe, cum ar fi sponsorizarea clubului de fotbal FC Milsami Orhei’, a declarat Streleţ.

În urma unei investigaţii efectuate de către Centrul Naţional Anticorupţie s-a constatat o ‘lipsă de temei în privinţa concesionării aeroportul în 2013’, a subliniat şeful executivului moldovean.

‘Aeroportul funcţiona economic profitabil. Mai mult decât atât, era în fază finală negocierea unui credit pentru modernizarea aeroportului exact în direcţia care s-a stabilit şi în contractul de concesionare’, a specificat prim-ministrul.

Trezeşte semne de întrebare decizia cabinetului de miniştri condus de (fostul premier) Iurie Leancă, care a luat această decizie, a mai spus el.

Streleţ a admis că există suspiciuni că o parte din banii investiţi în aeroportul Chişinău ar putea proveni din fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank – cele trei bănci devalizate în cadrul aşa-numitului ‘furt al secolului’, în care au dispărut circa 1 miliard de euro la sfârşitul anului trecut şi care urmează să fie închise.

Decizia de concesionare a aeroportului pe o perioadă de 49 de ani a fost luată în luna august a anului 2013.

Aeroportul Chişinău a fost dat în concesiune companiei ruse UK Komaks, administrată de Konstantin Basiuk, fost ofiţer KGB. Firma aparţine, însă, fraţilor miliardari Bajaev din Daghestan, care, potrivit presei ruse, l-ar fi susţinut financiar pe Vladimir Putin în campania electorală din 2004. UK Komaks a câştigat concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău după ce din cursă s-au retras cinci investitori importanţi din Europa, astfel încât la licitaţie au participat doar două companii, ambele din Federaţia Rusă.

După tranzacţie s-a aflat că afaceristul Ilan Shor se numără printre membrii Consiliului de administraţie al aeroportului. La vremea respectivă Shor controla şi Banca de Economii şi Unibank, implicate în ‘furtul secolului’.

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...