Guvernul semnează 52 de contracte de peste 140 milioane euro pentru proiecte UE în domeniul IT

Guvernul va semna 52 de contracte în domeniul IT în valoare de 141,9 milioane euro, printre beneficiari aflându-se consilii judeţene, Minsterul Afacerilor Externe (MAE), Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 20:09
Guvernul semnează 52 de contracte de peste 140 milioane euro pentru proiecte UE în domeniul IT

Contractele de finanţare nerambursabilă vor fi semnate, vineri, în prezenţa premierului Victor Ponta, la sediul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Alocările provin din fonduri europene nerambursabile şi sunt repartizate pe trei categorii. Astfel, prin registrul agricol, consiliile judeţene vor beneficia de 44 de proiecte a căror valoare cumulată este de 283,3 milioane lei (63,9 milioane euro).

Obiectivul programului este achiziţionarea sau actualizarea/îmbunătătirea sistemului informatic destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic (achiziţionarea serviciilor de dezvoltare, implementarea soluţiilor software şi integrarea aplicaţiilor folosite respectând etapele clare de dezvoltare a proiectului: analiza cerinţelor, proiectare, implementare şi testare).

Vor fi semnate contracte de finanţare pentru 44 de proiecte, dar nu vor fi semnate, vineri, contracte cu judeţele Alba, Argeş, Cluj, Maramureş, Mureş.

În cadrul programului e-guvernare, a doua categorie, vor fi finanţate nerambursabil 5 proiecte în valoare totală de 199,7 milioane lei (45,1 milioane euro), iar beneficiari sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, Oficiul Român pentru Adopţii, Inspecţia Muncii şi Centrul Naţional de Management al Socetăţii Informaţionale.

Măsurile din cadrul acestui program vor viza inclusiv combaterea muncii la negru, prin creşterea eficienţei, eficacităţii şi calităţii serviciilor oferite la nivel naţional de către Inspecţia Muncii utilizând mijloace specifice tehnologiei informaţiei şi comunicaţiei, şi elaborarea unui sistem informatic colaborativ pentru un mediu peformant de desfăşurare a achiziţiilor.

Va fi realizată şi o structură de tip cloud pentru instituţiile publice, prin ICI Bucureşti, constând în implementarea unei infrastructuri moderne în vederea creșterii eficienței, performanței, securității și siguranței serviciilor electronice oferite de acestea. Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea, dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice oferite către cetățeni prin intermediul acestei infrastructuri, care să eficientizeze achiziția și utilizarea TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) la nivelul instituțiilor publice, să sporească transparența activității instituțiilor publice și să faciliteze interoperabilitatea între serviciile electronice publice.

Pentru a treia categorie a proiectelor, de interoperabilitate, va fi asigurată o finanţare de 145,4 milioane lei ( 32,8 milioane euro), beneficiari fiind Agenţia Naţională de Integritate, Secretariatul General al Guvernului şi Serviciul Român de Informaţii, prin Unitatea Militară 0929, Bucureşti.

Astfel, va fi asigurat un sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice, va fi realizată interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituţiilor furnizoare de date necesare fundamentării politicilor şi deciziilor Guvernului (un „tablou de bord la nivelul Secretariatului General al Guvernului”) şi va fi creat, pentru SRI, un sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic.

Pentru SGG, obiectivul general al proiectului este eficientizarea activității interne în vederea fundamentării deciziilor Guvernului, prin optimizarea cooperării cu instituțiile administrației publice centrale cu care Secretariatul interacționează, în timp ce pentru SRI obiectivul principal al proiectului este implementarea unui sistem informatic care asigură interoperabilitatea între componentele informatice de securitate şi care, prin funcţiunile sale, să contribuie la protecţia sistemelor informatice şi a informaţiilor vehiculate de la nivelul autorităţilor publice, precum şi la creşterea disponibilităţii şi nivelului de încredere în serviciile publice specializate oferite cetăţenilor/mediului de afaceri/administraţiei publice, asigurând totodată, eficientizarea şi creând premise pentru modernizarea acestora, inclusiv prin minimizarea timpului dedicat activităţilor de recuperare/restaurare ca urmare a unui incident sau atac cibernetic.

În cazul prevenirii conflictelor de interese la achiziţii publice, scopul proiectului constă în asigurarea interoperabilitatii sistemelor electronice ale instituţiilor publice, dezvoltarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictelor de interese în procesul de atribuire a contractelor prin „coparticiparea directă” a cetăţenilor şi a mediului de afaceri în semnalarea situaţiilor generatoare de conflicte de interese, precum şi creşterea capacităţii de răspuns la solicitări primite din partea cetăţenilor / mediului de afaceri / administraţiei publice, la un nivel de sofisticare de minimum 3.

Obiectivul general al proiectului constă în asigurarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictului de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice finanțate din fonduri comunitare, prin implementarea şi operaționalizarea unui sistem informatic integrat în cadrul Agenției Naționale de Integritate, pentru prevenirea şi identificarea situațiilor care determină un conflict de interese.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...