Harta ţărilor care au suspendat vaccinarea cu Astra Zeneca

Mai multe ţări au urmat exemplul Danemarcei şi au oprit vaccinarea cu Astra Zeneca. 13 ţări, printre care Germania, Franţa, Italia şi Cirpru au spus stop, iar alte patru, printre care şi România, au suspendat vaccinarea cu anumite loturi.
Ion Dobreanu - mar, 16 mart. 2021, 09:05
Harta ţărilor care au suspendat vaccinarea cu Astra Zeneca

Danemarca a fost prima țară care a oprit vaccinarea cu AstraZeneca Covid-19 săptămâna trecută, asta după ce au apărut rapoarte despre formarea de cheaguri de sânge la unele persoane. O persoană care a dezvoltat mai multe cheaguri a murit la 10 zile după ce a primit prima doză. Autoritățile daneze au declarat că suspendarea va dura cel puțin două săptămâni, în timp ce cazurile erau cercetate, menționând totodată că „în prezent nu se poate concluziona dacă există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge”.

Au urmat mai multe ţări, printre care Norvegia, Islanda, Bulgaria, Thailanda și Congo care i-au urmat exemplul. Sâmbătă, 13 martie, autoritățile norvegiene au raportat că patru persoane sub 50 de ani care primiseră vaccinul AstraZeneca aveau un număr neobișnuit de scăzut de trombocite din sânge, ceea ce ar putea duce la sângerări severe. La scurt timp după aceea, Irlanda și Țările de Jos au anunțat că au oprit temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Iată mai jos HARTA ţărilor unde s-a oprit vaccinarea cu Astra Zeneca

Ce spun oficialii europeni

Majoritatea autorităților naționale de sănătate au subliniat că suspendarea vaccinului AstraZeneca a fost o măsură de precauţie. 

„Trebuie să fim întotdeauna în partea prudenței, de aceea este sensibil să apăsăm butonul de pauză acum, ca măsură de precauție”, a declarat Hugo de Jonge, ministrul olandez al Sănătății.

Medicii norvegieni au anunțat luni că una dintre persoanele spitalizate a murit, după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Oficialii germani au declarat că vor suspenda utilizarea acestuia după noi rapoarte și pe baza sfaturilor autorității sale de reglementare a medicamentelor.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că și Franța își va suspenda utilizarea până când autoritatea sanitară europeană, EMA, va putea revizui vaccinul, așteptată să fie finalizată în câteva zile. Slovenia, Spania și Portugalia au oprit, de asemenea, vaccinările împotriva AstraZeneca luni.

Ca răspuns la suspendări, AstraZeneca a declarat că a analizat cu atenție datele privind 17 milioane de persoane care au primit deja doze în toată Europa. Compania a anunţat că nu există „nicio dovadă a unui risc crescut” de formare a cheagurilor de sânge în nici o grupă de vârstă sau sex în nicio țară.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 06.05.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 06.05.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională la cursul de referinţă....
Autostrada Sibiu – Pitești: Pe unde ar putea trece tronsonul 3, cel mai scump lot de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Pe unde ar putea trece tronsonul 3, cel mai scump lot de autostradă din România VIDEO
Pasionații de infrastructură au postat imagini cu traseul orientativ al viitorului tronson 3 din Autostrada Sibiu - Pitești ...
Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește în sediu, depozit și magazin online
Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește ...
Marelbo, producătorul de încălțăminte din Suceava, deținut de Aurel Bobu, își reia planurile de expasiune sistate ...
România nu a transpus Directiva privind practicile comerciale neloiale, în termen. Cum ar trebui să funcționeze relația cumpărător-retailer, cazul Danemarcei
România nu a transpus Directiva privind practicile comerciale neloiale, în termen. Cum ar trebui să funcționeze relația ...
Până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelate state membre, ar fi trebui să transpună în legislația națională ...