1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

Extern

Hashim Thaci, ales preşedinte al Kosovo de către parlament

Ministrul afacerilor externe şi fost prim-ministru al Kosovo, Hashim Thaci, a fost ales vineri preşedinte al Kosovo de către parlament, în ciuda încercării opoziţiei de a împiedica desfăşurarea scrutinului cu gaze lacrimogene, informează AFP.

26 feb, 2016 | Agerpres

În al treilea tur de scrutin, candidatura lui Thaci a fost susţinută de 71 de aleşi, din 120 de locuri ale parlamentului din Kosovo, în timp ce 10 buletine de vot au fost anulate.

'Pe baza numărării buletinelor... putem constata că dl Hashim Thaci a fost ales preşedinte al Republicii Kosovo pentru un mandat de cinci ani', a declarat o comisie parlamentară însărcinată cu organizarea votului.

'Mă angajez să construiesc un nou Kosovo, un Kosovo european şi să aprofundez relaţiile noastre cu Statele Unite', a declarat Thaci, 47 de ani, după vot.

Votul a fost precedat de lansarea de gaze lacrimogene în incintă de către opoziţie, care cere de luni de zile demisia guvernului, aminteşte France Presse.

Sesiunea a fost reluată în absenţa deputaţilor opoziţiei, dintre care unii au fost forţaţi să părăsească sala, în timp ce alţii au refuzat să participe.

Candidatul coaliţiei la putere nu a putut fi ales în primele două tururi de scrutin, în lipsa unei majorităţi calificate de două treimi dintre aleşi. În al treilea tur, o majoritate simplă a fost suficientă.

Mandatul de cinci ani al preşedintei în exerciţiu Atifete Jahjaga se încheie la 7 aprilie.

Fosta provincie sudică a Serbiei, care şi-a proclamat independenţa în 2008, este, din octombrie, scena unei profunde crize politice, opoziţia paralizând lucrările parlamentului prin tiruri de gaze lacrimogene şi manifestaţii, uneori violente, la Pristina.

Opoziţia din Kosovo cere demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Ea acuză puterea de corupţie şi îi cere să renunţe la un acord privind 'normalizarea' relaţiilor cu Serbia, încheiat în 2013 cu medierea Uniunii Europene, mai aminteşte AFP.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO