IDC: vânzările de telefoane iPhone în China au scăzut cu 20% în ultimul trimestru din 2018

În ultimul trimestru al anului trecut, piaţa de smartphone din China a înregistrat o scădere de 9,7% până la 103 milioane unităţi, însă în timp ce livrările de telefoane iPhone s-au redus cu aproape 20%, livrările Huawei au crescut cu peste 23%, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă IDC, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 feb. 2019, 16:15
IDC: vânzările de telefoane iPhone în China au scăzut cu 20% în ultimul trimestru din 2018

Acesta este primul raport care avansează o cifră precisă cu privire la amploarea scăderii vânzărilor Apple pe a doua cea mai mare economie a lumii, după ce luna trecută directorul general Tim Cook a declarat că ţara este unul din factorii importanţi pentru care Apple şi-a revizuit obiectivele de vânzări.

Grupul Apple nu mai dă publicităţii în rapoartele sale trimestriale cifrele cu privire la numărul de telefoane iPhone vândute, ceea ce înseamnă că datele IDC sunt cel mai clar indicator al evoluţiei vânzărilor grupului american.

Luni, IDC a informat că vânzările de telefoane iPhone în China au scăzut cu 19,9% în ultimul trimestru din 2018, în timp ce livrările Huawei au crescut cu 23,3%. În aceste condiţii, cota de piaţă a Apple în China a scăzut la 11,5% în ultimul trimestru al anului trecut, de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2017.

„În 2018, pe lângă îmbunătăţirile obişnuite şi unele modificări minore la exterior, nu au existat inovaţii majore care să îi determine pe utilizatori să continue să îşi schimbe telefoanele la un preţ majorat…În acelaşi timp, impactul contextului macroeconomic dificil din China şi asaltul produselor inovative ale mărcilor domestice au fost motive pentru continuarea declinului Apple pe piaţa din China”, susţine IDC.

Un raport separat publicat anterior de o altă firmă de analiză, Counterpoint, a confirmat un declin similar al vânzărilor de telefoane iPhone în China, o altă mare piaţă emergentă unde Apple are dificultăţi. Counterpoint susţine că în ultimul trimestru al anului trecut vînzările de telefoane iPhone în India au scăzut cu 25% în ritm anual până la 1,7 milioane unităţi.

În mod oficial, la finele lunii trecute, Apple a anunţat că în ultimele trei luni ale anului trecut cifra sa de afaceri a scăzut cu 15%, până la 52 miliarde dolari. În plus, profitul net a scăzut cu 0,5%, până la 20 de miliarde de dolari, o noutate în condiţiile în care în ultimii ani Apple a anunţat creştere profitului net. Pentru directorul general Apple, Tim Cook, acest recul a fost cauzat de o încetinire a economiei chineze „semnificativ mai importantă decât ne-am imaginat”. Cifra de afaceri realizată de Apple în China, pentru toate categoriile de produse, a scăzut cu 27%, până la 13,16 miliarde dolari.

La 12 ani de la lansarea iPhone, aceste telefoane reprezintă peste 60% din cifra de afaceri globală a grupului Apple.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...