IKEA a majorat prețurile și în România. La unele produse, creșterile sunt mai mari de 20%

IKEA a crescut prețurile și în România, în linie cu majorările efectuate la nivel global, ca urmare a scumpirii transportului și a materiei prime. Economica.net a identificat câteva exemple și vă prezintă prețurile de dinainte și după majorare.
Andrada Ghira - joi, 20 ian. 2022, 13:57
IKEA a majorat prețurile și în România. La unele produse, creșterile sunt mai mari de 20%

Ikea a anunţat că din 2022 va majora preţurile produselor din magazinele sale din întreaga lume cu 9% în medie, din cauza problemelor de transport şi a celor din lanţurile de aprovizionare, a anunțat Ingka Group, la sfârșitul anului trecut. După ce prețurile au fost majorate în Marea Britania, aceeași strategie este pregătită și pentru piața din Ungaria, potrivit portalului Penzcentrum.hu.  

Creşterea medie globală a preţurilor în magazinele Ikea va fi de 9%, dar variază de la ţară la ţară, din cauza inflaţiei, a furnizorilor locali şi a dificultăţii de transport. Anterior, Ikea, cel mai mare retailer de mobilier din lume, anunţase că va lua în leasing mai multe vapoare, va cumpăra containere de transport şi va redirecţiona bunurile între depozitele sale pentru a atenua perturbările din lanţurile de aprovizionare. Acum, retailerul suedez a admis că va trebui să transfere o parte din costurile cu majorarea preţurilor la transport şi materii prime către clienţi, deoarece se aşteaptă ca turbulenţele să continue, potrivit Agerpres.

Economica.net a observat că și prețurile din România s-au modificat cu procente cuprinse între opt și 33%. Majorările de preț nu au fost aplicate la toate produsele. Spre exemplu, cutiile de depozitare DRONA costă tot 15 lei, iar o etajeră SOLGUL are același preț, de 99,9 lei.

Iată mai jos câteva exemple de creșteri de preț.

Cadrul alb BESTA (60x20x64 cm) are un preț de 95 de lei, față de 85 de lei, în creștere cu 12%. Șina de suspendare BESTA s-a scumpit de la 15, la 20 de lei, în creștere cu 33%.

Etajera Kalax, cu dimensiunea de 112×147 cm, costă acum 399 de lei, față de prețul inițial de 349 de lei. Creștere de 14%. 

Divanul HEMNES are acum un preț mai mare cu 7%, față de 1.399 de lei cât era anul trecut. Cearșaful VARVIAL pentru divan are acum un preț mai mare cu 20%. Anul trecut, prețul era de 49,9 lei.

Cu 8% s-a majorat prețul unei bănci de depozitare pentru copii, iar acum costă 390 de lei, față de 360 de lei cât costa anul trecut. Scaun copii SUNDVIK are un preț actual de 99,9 lei, față de 79,9 lei. Creștere de 25%.

Plafonieră SOLKLINT: preț actual 99,9 lei, față de 89,9 lei. Creștere de 11%.

Corp înalt cu două uși HAUGA: preț actual 649 lei, față de 599 lei. Creștere de 8%.

Birou ARKELSTORP: preț actual 999 lei, față de 849 lei. Creștere de 18%.

Scaun bar cu spătar INGOLF, preț actual 329 lei, față de 299 lei. Creștere de 10%.

În noiembrie, proprietarul brandului de mobilă Ikea a anunţat că va majora preţurile din cauza dificultăţilor cu care se confruntă lanţurile de aprovizionare, care ar urma să se menţină şi în 2022, după ce compania a raportat o scădere a profitului anual din cauza costurilor mai ridicate cu transportul şi materiile prime.

În pofida cererii record, deoarece oamenii au petrecut mai mult timp acasă în urma pandemiei, profitul înainte de taxe al Inter IKEA Group – care deţine franciza IKEA şi este responsabil cu aprovizionarea – a scăzut cu 16% în perioada august 2020 – august 2021, la 1,71 miliarde de euro. În anul fiscal 2019, profitul înregistrase un declin de 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Patrick Pouyanne, șeful TotalEnergies: Europa trebuie să aleagă între energia electrică ieftină și protejarea producătorilor de energie eoliană
Patrick Pouyanne, șeful TotalEnergies: Europa trebuie să aleagă între energia electrică ieftină și protejarea producătorilor ...
Europa va trebui să se decidă dacă vrea să reducă preţurile la electricitate sau să îşi protejeze producătorii de turbine eoliene de competitorii chinezi care oferă costuri reduse, a......
Vertiv va implementa în Norvegia un centru de date de 150 MW alimentat cu energie regenerabilă și interactiv cu rețeaua
Vertiv va implementa în Norvegia un centru de date de 150 MW alimentat cu energie regenerabilă și interactiv cu rețeaua
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, anunță înființarea unei ...
Gerke Witteveen devine noul CEO al NN Pensii
Gerke Witteveen devine noul CEO al NN Pensii
Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A. începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea ...
Investitorii români în fonduri tranzacționate la bursă au preferat obligațiunile și companiile AI
Investitorii români în fonduri tranzacționate la bursă au preferat obligațiunile și companiile AI
Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) pot fi o bună poartă de intrare pe piața bursieră pentru noii investitori, ...