Immofinanz, NEPI, CA Immo, RREEF, IGD, Argo RE şi Globalworth, tranzacţii de 2,4 mld. euro în România

Immofinanz, NEPI, CA Immo, RREEF, IGD, Argo Real Estate şi Globalworth au fost, în ordine, cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii 10 ani, achiziţiile realizate de aceştia reprezentând jumătate din valoarea tranzacţiilor încheiate începând cu 2004, în sumă de 4,8 miliarde euro.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 10:29
Immofinanz, NEPI, CA Immo, RREEF, IGD, Argo RE şi Globalworth, tranzacţii de 2,4 mld. euro în România

Cealaltă jumătate a valorii tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare – spaţii de birouri, industriale şi logistice şi de retail – a fost realizate de alţi investitori, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară The Advisers/Frank Knight.

Grupul austriac Immofinanz a realizat tranzacţii cu proprietăţi din România reprezentând 18% din total, adică 864 de milioane de euro. Pe poziţiile următoare, la egalitate, se poziţionează fondul sud-african de investiţii NEPI şi grupul austriac CA Immo, cu câte 8% din total, respectiv 384 de milioane de euro fiecare.

RREEF (Deutsche Bank) se află pe locul patru, cu o pondere de 7%, aceasta fiind urmată de compania italiană IGD (4%), fondul britanic de investiţii Argo Real Estate (3%) şi Globalworth (vehicul de investiţii înfiinţat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas) – 2%.

Immofinanz şi-a câştigat poziţia de lider în condiţiile în care toate achiziţiile realizate de grupul austriac au avut loc în perioada de „boom”, la preţuri mult mai ridicate decât cele din ultimii patru ani. În ultimii ani, NEPI şi Globalworth au fost principalii jucători de pe piaţa imobiliară din România.

Volumul investiţiilor imobiliare din România s-a stabilizat în ultimii ani, după euforia dintre 2004 şi 2007 (în anul 2007, potrivit datelor The Advisers/Frank Knight, s-a atins un maxim istoric, tranzacţionându-se proprietăţi în valoare de 1,544 miliarde de euro). Astfel, în 2009, valoarea tranzacţiilor s-a redus dramatic, la 63 de milioane de euro, iar începând din 2011 piaţa a înregistrat un nivel care a variat în jurul a 200 de milioane de euro pe an.

„În 2013 ne aşteptăm la o creştere la circa 300 de milioane de euro, cu mai mult de 80 de milioane de euro tranzacţii încheiate în prima jumătate a anului”, se arată în raport.

Autorii studiului menţionează că în perioada analizată nu doar volumul investiţiilor s-a modificat, ci şi preferinţele investitorilor. Astfel, dacă în 2007-2008 cea mai mare parte a tranzacţiilor au vizat centrele comerciale, în prezent, investitorii şi-au schimbat atenţia spre clădirile de birouri poziţionate în cele mai bune zone.

În total, în ultimii zece ani, tranzacţiile cu centre comerciale au reprezentat 46% din valoare, iar birourile 35%. Spaţiile industriale cumulează 5% din total, iar proiecte cu spaţii mixte 12%.

În ceea ce priveşte oferta de proiecte imobiliare, autorii studiului spun că pe toate subsectoarele pieţei există astfel de proprietăţi disponibile la vânzare. Pe piaţa de birouri, Piaţa Victoriei şi Calea Floreasca-Barbu Văcărescu rămân cele mai căutate de către investitori. În afara Bucureştiului, proprietăţile comerciale din marile oraşe, precum Timişoara, Iaşi şi Cluj Napoca au început să atragă interesul pentru potenţiali investitori.

„În ciuda faptului că lipsa finanţării rămâne principala barieră pentru investiţii, investori noi caută mai multe informaţii despre România, în parte pentru că aceştia cred că reducerea randamentelor se apropie de final în pieţele mai mature şi pe cele din Europa Centrală şi de Est. În prezent, cei mai mulţi investitori sunt interesaţi de randamente ridicate, proprietăţi distressed şi cele de mărimi medii spre mici”, se mai spune în studiu.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui...
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de ...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...