Impozit pe profit diferenţiat pentru firme dacă obţin profituri mai mari de la un an la altul – propunere legislativă

Mai mulţi parlamentari PNL au înregistrat la Senat, prima Cameră sesizată, o propunere legislativă (B 142/2023) pentru modificarea şi completarea Codului fiscal. Contribuabilii care declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent vor datora impozit pe profit diferenţiat, astfel: pentru diferenţa dintre profitul impozabil din anul curent şi profitul impozabil din anul precedent vor datora impozit pe profit în cotă de 10%, în timp ce pentru restul obligaţiei fiscale vor datora impozit pe profit în cotă de 16%, se arată în propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal B142/2023, consultată de Economica.net. Parlamentarii vor să stimuleze astfel firmele să obţină şi să declare în România profituri mai mari de la un an la altul ca să poată beneficia de cotă redusă de impozitare a profitului pentru diferenţa dintre profitul impozabil al anului în curs şi cel al anului anterior.
Cristina Şomănescu - mie, 15 mart. 2023, 14:36
Impozit pe profit diferenţiat pentru firme dacă obţin profituri mai mari de la un an la altul - propunere legislativă

Iată ce prevede propunerea legislativă înregistrată la Senat:

Contribuabilii care în anul curent calculează şi declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent vor plăti impozit pe profit diferenţiat: pentru diferenţa dintre profitul impozabil al anului curent şi profitul impozabil al anului anterior vor datora impozit pe profit în cotă de 10%, în vreme ce pentru restul obligaţiei fiscale vor datora impozit pe profit în cotă de 16%, reiese din propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal B142/2023, consultată de Economica.net.

De asemenea, contribuabilii încadraţi ca plătitori de impozit pe profit şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat, dacă nu înregistrează debite la bugetul general consolidat, se arată în propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal B142/2023, consultată de Economica.net.

Dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament, va intra în vigoare începând cu anul fiscal următor publicării legii în Monitorul Oficial, partea I.

Aplicarea acestor măsuri va stimula declararea valorii reale a profitului obţinut de firme în România şi va scădea înclinaţia unor companii de a exporta profiturile în zone fiscale mai avantajoase, susţin iniţiatorii propunerii legislative.

Exemplu

În 2023 o firmă are profit impozabil de 600.000 lei.
În 2024 aceeaşi firmă are profit impozabil în valoare de 1 milion de lei.
Dacă legea intră în vigoare în forma actuală, firma va plăti impozit pe profitul din anul 2024 după cum urmează:
Pentru diferenţa dintre profitul impozabil al anului 2024 şi profitul impozabil al anului 2023, adică pentru suma de 400.000 de lei, firma va plăti impozit pe profit în cotă de 10%. Pentru diferenţa de 600.000 de lei firma va plăti impozit pe profit în cotă de 16%.
Dacă firma vrea ca în anul 2025 să beneficieze din nou de cota de 10% de impozitare a unei părţi a profitului, trebuie să obţină şi să declare un profit impozabil mai mare decât în anul 2024, reiese din propunerea legislativă consultată de Ecomomica.net.

Te-ar mai putea interesa și
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 de panouri fotovoltaice pe care le-a montat pe fabricile sale din......
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...