1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Totul despre impozitul pe venitul global

Impozitul din chirii scade cu 16% după introducerea impozitării globale. Ar fi putut scădea cu 37%, dar deducerile au fost limitate

Modul de calcul al impozitului obţinut din închirierea proprietăţilor se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a impozitului pe venitul global al gospodăriilor. Impozitul scade, dar ar fi putut scădea şi mai mult, însă deducerea actuală a fost diminuată.

24 apr, 2017 | ECONOMICA.net

Veniturile obţinute acum de proprietari din cedarea folosinţei bunurilor imobile, deci din închiriere, sunt taxate cu 16%. Codul Fiscal actual stabileşte însă şi o deducere. La articolul 84, alineatul 3 se arată că "venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut".

Cu alte cuvinte impozitul de 16% se aplică acum pe doar 60% din valoarea chiriei pe care proprietarul o primeşte.

Odată cu intrarea în vigoare a noului impozit pe venitul global al gospodăriilor, se schimbă inclusiv modalitatea de calcul a impozitului obţinute din chirii. Cota generală de impozit va fi de 10% nu 16%, aplicată tuturor veniturilor, deci inclusiv celor obţinute din chirii.

Însă, pentru ca statul să nu piardă foarte mulţi bani, a redus deducerea, de la 40% la 20%. Iată cum sună acum noul aliniat 3:

"Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Determinarea venitului anual se efectuează prin însumarea veniturilor pe baza cursului de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor însumate din perioada de derulare a contractului de închiriere".

Aşadar, noul impozit de 10% nu se va mai aplica pe 60% din valoarea chiriei încasate, ci pe 80%, situaţie în care valoarea impozitului plătit nu mai scade atât de mult.

Grosier, acum, la o chirie încasată de 1.000 de lei pe lună, impozitul plătit este de 96 de lei. După introducerea impozitului pe venitul global al gospodăriei, impozitul plătit va fi de 80 de lei.

Aşadar, strict pentru veniturile din chirii, impozitul va scădea cu circa 16%, pentru că deducerea a fost diminuată la 20%.

Dacă ea rămânea la nivelul de 40%, impozitul plătit ar fi scăzut la 60 de lei, deci proporietarii ar fi plătit cu 37% mai puţin.

Noul impozit global pe veniturile gospodăriilor va fi plătit în anul 2019 pentru veniturile obţinute în anul 2018, dacă actualul calendar de implementare anunţat de autorităţi va fi repectat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO