Prognoză sumbră: În 2025, aproape jumătate din numărul de locuri de muncă vacante – în agricultură, silvicultură, pescuit

Pentru aproape jumătate din numărul total de locuri de muncă disponibile în România anului 2025 se vor căuta lucrători în agricultură, silvicultură şi pescuit, arată studiul previzional CEDEFOP, pe baza căruia Guvernul a întemeiat strategia naţională pentru educaţie şi formare profesională 2016-2020. Informaţia vine în contextul în care peste 77% din totalul forţei de muncă din România va avea în 2025 calificări înalte şi medii, potrivit aceleiaşi prognoze.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 21:04
Prognoză sumbră: În 2025, aproape jumătate din numărul de locuri de muncă vacante - în agricultură, silvicultură, pescuit

Cele mai multe locuri de muncă vacante în România anului 2025 vor viza absolvenţii de şcoală primară şi gimnaziu, arată prognoza CEDEFOP.

 

Absolvenţii de studii superioare urmează în clasamentul celor mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii în 2025, după ultima şcoală absolvită.   

Aproape jumătate din totalul de locuri de muncă vacante în România anului 2025 – în agricultură, silvicultură, pescuit

În orizontul anului 2025, pentru 47% din numărul total de locuri de muncă disponibile în România se vor căuta lucrători în sectoarele agricultură, silvicultură şi pescuit, arată prognoza European Center for the Development of Vocational Training (CEDEFOP), în baza căreia Guvernul a elaborat Strategia naţională pentru educaţie şi formare profesională 2016-2020.

Peste nouă ani vom avea de opt ori mai multe locuri de muncă vacante în agricultură, silvicultură şi pescuit decât media UE

Spre comparaţie, în UE, oferta de locuri de muncă vacante în agricultură, silvicultură şi pescuit în 2025 va fi de doar 6% din numărul total de poziţii disponibile, arată aceeaşi prognoză.

Tot în anul 2025, pentru 20% din numărul total de locuri de muncă deschise în România se vor căuta manageri, iar 10% dintre poziţiile vacante vor viza lucrători în servicii şi vânzări, arată studiul CEDEFOP.
Prognoza citată arată că în perspectiva anului 2025, în România nu vor fi locuri de muncă disponibile pentru muncitori calificaţi şi asimilaţi.

În 2025, peste 77% din forţa de muncă din România va avea nivel înalt şi mediu de calificare. Cu toate acestea, peste nouă ani cele mai multe locuri de muncă vacante vor solicita calificări de nivel inferior, arată studiul previzional CEDEFOP.

Concret, în 2025, ponderea forţei de muncă din România, care are nivel înalt de calificare va creşte până la 39,4% din totalul forţei de muncă, de la 17,3% în 2015, arată prognoza CEDEFOP.
Tot în perspectiva anului 2025, ponderea forţei de muncă din România cu nivel mediu de calificare va scădea la 37,8% din totalul forţei de muncă, de la 51,5% în 2013.
Ponderea forţei de muncă din România cu nivel scăzut de calificare sau fără calificare va rămâne stabilă în 2025, la nivelul de circa 22% din totalul forţei de muncă, estimează prognoza CEDEFOP. 

Sectoarele care vor înregistra cele mai mari rate anuale de creştere a angajărilor sunt construcţii, servicii şi în sector public, dar într-un ritm mai lent decât în perioada imediat următoare crizei, se mai arată în studiul previzional antemenţionat.

60% dintre românii cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani vor avea calificări înalte în 2025

Previziunile CEDEFOP arată că în 2020, în România, circa jumătate din forţa de muncă cu vârsta cuprinsă între 30 de ani şi 34 de ani va avea calificări înalte, iar până în 2025, această pondere creşte până la 60% din forţa de muncă cu vârste cuprinse între 30 de ani şi 34 de ani, potrivit prognozei CEDEFOP. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...