În America se nasc mai mulţi copii aparţinând minorităţilor decât copii albi

Peste jumătate din copiii născuţi în SUA aparţin minorităţilor etnice şi rasiale, pentru prima dată după decenii întregi de creştere explozivă a imigraţiei, care se află însă în prezent într-un proces de încetinire, relatează joi AP.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 12:56
În America se nasc mai mulţi copii aparţinând minorităţilor decât copii albi

Potrivit unui raport estimativ pe anul 2011, numărul copiilor născuţi în perioada iulie 2010-iulie 2011 care aparţin minorităţilor a fost de circa 2,02 milioane, adică 50,4% din totalul naşterilor din SUA, faţă de 37% în 1990, scrie Agerpres.

Raportul arată, de asemenea, schimbări majore în structura rasială a Statelor Unite şi impactul pe termen lung al unei economii slăbite, care rezultă în prezent într-un număr mai redus de imigranţi hispanici care intră în ţară.

Raportul survine în contextul în care Curtea Supremă a SUA se pregăteşte să decidă asupra valabilităţii legislaţiei stricte în privinţa imigraţiei din statul Arizona, multe alte state americane evaluând punerea în aplicare a unor măsuri similare.

Per ansamblu, populaţia minoritară a naţiunii se află încă în creştere. Potrivit unui recensământ din 2010, minorităţile au crescut cu 1,9%, până la 114,1 milioane, adică 36,6% din populaţia totală a SUA, datorită imigraţiei intense din anii anteriori, care a adus familii tinere în ţară.

Însă încetinirea recentă a creşterii populaţiilor hispanice şi asiatice pune sub semnul întrebării momentul în care albii nonhispanici vor deveni o minoritate în SUA. Recensământul din 2010 sugera că acest moment ar putea surveni în anul 2040, însă experţii în demografie cred acum că acesta ar putea fi întârziat cu mai mulţi ani.

Ratele anuale de creştere pentru hispanici şi asiatici au scăzut anul trecut la puţin peste 2%, adică aproximativ jumătate din ratele din 2000 şi cele mai mici de peste un deceniu. Rata de creştere a populaţiei negre a rămas constantă, la 1%. Evocând un declin pe termen lung al imigraţiei, experţii în demografie susţin acum că boom-ul demografic al populaţiei hispanice şi-a atins apogeul.

Numărul de naşteri a scăzut atât pentru albi, cât şi pentru minorităţi, multe femei amânând conceperea unui copil din cauza crizei economice. Însă scăderea a fost mai accentuată în cazul populaţiei albe, care are o vârstă medie de 42 de ani. Numărul de naşteri de copii albi a scăzut cu 11,4%, faţă de 3,2% în cazul minorităţilor, potrivit lui Kenneth Johnson, un sociolog de la Universitatea New Hampshire.

Şi creşterea populaţiei asiatice a încetinit, de la 4,5% în 2001 la circa 2,2% în 2011. Hispanicii şi asiaticii sunt în continuare grupurile etnice cu cea mai rapidă creştere, reprezentând 16,7% şi, respectiv, 4,8% din populaţia SUA, în timp ce negrii reprezintă circa 12,3% din populaţie, cu o creştere anuală de aproximativ 1%.

William H. Frey, un expert de la Brookings Institution care a analizat noile date, a subliniat faptul că dezbaterile asupra legislaţiei privind imigraţia ar putea trece acum pe un plan secundar, dată fiind încetinirea creşterii populaţiilor minoritare. ‘Interesul curent al Congresului şi Curţii Supreme privind reducerea imigraţiei, şi mai ales preocupările legate de imigraţia hispanicilor cu un nivel scăzut de calificare şi fără acte, reprezintă probleme care ar putea fi acum în spatele nostru’, a afirmat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...