1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Inflaţia în zona euro a crescut semnificativ în luna septembrie. Şomajul a stagnat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut semnificativ în luna septembrie, ajungând la 0,4% de la 0,2% în luna august, arată o estimare preliminară publicată vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

30 sep, 2016 | Agerpres

Potrivit Eurostat, în luna septembrie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,1% în luna august, urmate de alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere anuală de 0,7%, faţă de un avans de 1,3% în luna iulie. În schimb, preţurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 3% în luna septembrie, faţă de un declin de 5,6% în luna august.

Anterior, Eurostat a informat că, în luna august comparativ cu luna iulie 2016, inflaţia anuală în Uniunea Europeană a crescut uşor până la 0,3%, de la 0,2%. În România, preţurile de consum au urcat de la minus 0,3% în iulie, la plus 0,3% în luna august.

De asemenea, Eurostat a informat vineri că în luna august 2016 comparativ cu luna iulie 2016, rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 10,1%, în timp ce în Uniunea Europeană rata şomajului a rămas stabilă la 8,6%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Grecia (23,4% în luna iunie 2016) şi Spania (19,5%). La polul opus se situează Cehia, cu o rată a şomajului de 3,9%, şi Germania, cu o rată a şomajului de 4,2%. România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6%. Comparativ cu situaţia din luna iulie 2015, rata şomajului a scăzut în 24 de state membre, inclusiv în România, a rămas stabilă în Danemarca şi a crescut în Estonia, Austria şi Belgia.

În cazul României, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului conform Biroului Internaţional al Muncii a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în august faţă de luna precedentă, la 6%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO