Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 1,21%

Inflaţie 2014 Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în aprilie, comparativ cu martie 2014
Economica.net - lun, 12 mai 2014, 06:37
Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 1,21%

Inflaţie 2014 Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna aprilie 2014 faţă de martie 2014 este 100,27%, iar faţă de aprilie 2013 este 101,21%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014) faţă de precedentele 12 luni (mai 2012 – aprilie 2013), determinată pe baza IPC este 2,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%.

În luna aprilie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi tarifele serviciilor au scăzut 0,1% fiecare, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,7%.

Legumele s-au scumpit cu peste 10%, iar ouăle s-au ieftinit în acelaşi ritm în patru luni
     
Fasolea boabe şi alte legume s-au scumpit cu peste 10% în primele patru luni din acest an, ouăle s-au ieftinit în aceeaşi proporţie, în timp ce la produsele nealimentare şi la servicii nu s-au înregistrat oscilaţii semnificative ale preţurilor, reiese din datele transmise, luni, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile la fasolea boabe au crescut, în primele patru luni ale acestui an, cu 11,58%, iar în aprilie faţă de martie 2014, cu 2,17%. Scumpiri semnificative s-au înregistrat, în primele patru luni din acest an, şi la alte legume şi conserve de legume cu 10,87%, la fructe proaspete, cu 5,67%, şi la citrice şi alte fructe meridionale, cu 4,37%.

În schimb, de la începutul anului până în prezent, ouăle s-au ieftinit cel mai mult, cu 11,71%, urmate de zahăr, cu 4,68%, şi ulei comestibil, cu 3,74%.

La categoria mărfuri nealimentare, am asistat, în primele patru luni din 2014, la scumpiri în cazul tutunului şi ţigărilor, cu 5,92%, al combustibililor, cu 4,85%. Singura reducere de preţ, în perioada menţionată, a fost consemnată la energia electrică, cu 0,23%, mai reiese din datele INS.

În cazul serviciilor, cel mai mult au crescut, în perioada ianuarie – aprilie 2014, tarifele la serviciile poştale, cu 5,49%, şi la categoria ‘alte servicii’, cu 4,36%. În aceeaşi perioadă, s-au scumpit peste medie şi serviciile de îngrijire medicală, cu 2,45%, şi cele de igienă şi cosmetică, cu 2,17%. În ceea ce priveşte reducerile de preţuri, şi la această categorie au fost puţine şi nesemnificative. S-au ieftinit uşor tarifele la telefon, cu 0,03%, şi la transportul aerian, cu 0,02%, potrivit satelor INS.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, retailerul belgiano-olandez care operează lanțul de magazine Mega Image și Shop&Go în România și care va finaliza în curând tranzacția prin care a cumpărat lanțul de......
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze naturale din zăcământul Neptun Deep
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze ...
Organizațiile de mediu Greenpeace și Fridays for Future anunță că au depus la OCDE (Organizația pentru Cooperare și ...
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Clinica Crystal Dental Clinic, care operează de 21 de ani pe piața de profil, raportează că a realizat o cifră de afaceri ...
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală ...