Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 1,21%

Inflaţie 2014 Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în aprilie, comparativ cu martie 2014
Economica.net - lun, 12 mai 2014, 06:37
Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 1,21%

Inflaţie 2014 Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna aprilie 2014 faţă de martie 2014 este 100,27%, iar faţă de aprilie 2013 este 101,21%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (mai 2013 – aprilie 2014) faţă de precedentele 12 luni (mai 2012 – aprilie 2013), determinată pe baza IPC este 2,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%.

În luna aprilie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi tarifele serviciilor au scăzut 0,1% fiecare, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,7%.

Legumele s-au scumpit cu peste 10%, iar ouăle s-au ieftinit în acelaşi ritm în patru luni
     
Fasolea boabe şi alte legume s-au scumpit cu peste 10% în primele patru luni din acest an, ouăle s-au ieftinit în aceeaşi proporţie, în timp ce la produsele nealimentare şi la servicii nu s-au înregistrat oscilaţii semnificative ale preţurilor, reiese din datele transmise, luni, AGERPRES, de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile la fasolea boabe au crescut, în primele patru luni ale acestui an, cu 11,58%, iar în aprilie faţă de martie 2014, cu 2,17%. Scumpiri semnificative s-au înregistrat, în primele patru luni din acest an, şi la alte legume şi conserve de legume cu 10,87%, la fructe proaspete, cu 5,67%, şi la citrice şi alte fructe meridionale, cu 4,37%.

În schimb, de la începutul anului până în prezent, ouăle s-au ieftinit cel mai mult, cu 11,71%, urmate de zahăr, cu 4,68%, şi ulei comestibil, cu 3,74%.

La categoria mărfuri nealimentare, am asistat, în primele patru luni din 2014, la scumpiri în cazul tutunului şi ţigărilor, cu 5,92%, al combustibililor, cu 4,85%. Singura reducere de preţ, în perioada menţionată, a fost consemnată la energia electrică, cu 0,23%, mai reiese din datele INS.

În cazul serviciilor, cel mai mult au crescut, în perioada ianuarie – aprilie 2014, tarifele la serviciile poştale, cu 5,49%, şi la categoria ‘alte servicii’, cu 4,36%. În aceeaşi perioadă, s-au scumpit peste medie şi serviciile de îngrijire medicală, cu 2,45%, şi cele de igienă şi cosmetică, cu 2,17%. În ceea ce priveşte reducerile de preţuri, şi la această categorie au fost puţine şi nesemnificative. S-au ieftinit uşor tarifele la telefon, cu 0,03%, şi la transportul aerian, cu 0,02%, potrivit satelor INS.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...