INS: Creştere cu 1,5% a volumului lucrărilor în construcţii ca serie brută, în aprilie – date provizorii

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut, în luna aprilie, cu 1,5% ca serie brută, dar s-a diminuat cu 4,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, comparativ cu luna anterioară, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 08:36
INS: Creştere cu 1,5% a volumului lucrărilor în construcţii ca serie brută, în aprilie - date provizorii

În luna aprilie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna martie 2014, ca serie brută cu 1,5%, majorare datorată lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+3,3%), lucrărilor de construcţii noi (+1,1%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+0,4%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri, astfel: clădirile rezidenţiale – cu 4,1%, clădirile nerezidenţiale – cu 1,9% şi construcţiile inginereşti – cu 0,5%.

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie 2014, comparativ cu luna anterioară, a înregistrat o scădere de 4,7%. Scăderi importante sunt consemnate şi în funcţie de elementele de structură, după cum urmează: lucrările de reparaţii capitale (-15,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-7%).

Volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat şi în cazul segmentului obiecte de construcţii: construcţiile inginereşti (-7,8%), clădirile rezidenţiale (-6,6%) şi clădirile nerezidenţiale (-4,5%).

Datele statistice relevă, de asemenea, faptul că în aprilie a.c., faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7%, iar pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 22,3%, respectiv cu 13,9%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,7%.

Diminuări ale volumului lucrărilor s-au înregistrat şi în cazul construcţiilor inginereşti (-24,3%), în timp ce la clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 26,3%, respectiv cu 7%.

Totodată, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2014, comparativ cu luna aprilie 2013, a scăzut cu 6,1%, din cauza activităţilor derulate în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-20,4%) şi în lucrările de reparaţii capitale (-12,7%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 24,5% şi a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 23,6% şi la clădirile rezidenţiale cu 15,7%.

La nivelul primului semestru din 2014, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât la serie brută (-9,2%), cât ca serie ajustată (-8,7%). În ambele cazuri, diminuare volumului de lucrări în construcţii a apărut pe fondul unei activităţi mai slabe în lucrările de reparaţii capitale (-18,9% ca serie brută, respectiv 20,1% ca serie ajustată), precum şi în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,7%; -11,3%) şi în lucrările de construcţii noi (-5,5%; 6,9%).

Sursa datelor INS o constituie capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 1.809 operatori economici cu activitate principală de construcţii, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...