INS: Diferenţele apărute în datele PIB, cauzate de introducerea unei noi valori în cadrul seriei de date

Diferenţele apărute în datele referitoare la Produsul Intern Brut /PIB/, atât de discutate, au apărut, deoarece la momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 09:35
INS: Diferenţele apărute în datele PIB, cauzate de introducerea unei noi valori în cadrul seriei de date

‘La momentul 14 noiembrie am introdus o nouă valoare pe serie brută în cadrul seriei de date. Aplicăm o metodă econometrică care vine să schimbe o valoare. În această perioadă am avut două elemente importante: sezonalitatea, pe care o avem la nivelul economiei, respectiv creşterea pe care am avut-o în T4 din 2013. Dacă în loc de 5,4% pe serie brută am fi avut creştere de 4,8%, nu am fi avut această volatilitate. În august, când au fost atâtea suspiciuni – şi vă asigur că nu au fost intervenţii – am spus că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că aceşti indici sunt foarte volatili. Am luat datele pe care le aveam la îndemână şi am adăugat estimările Comisiei Europene. S-au recalculat acei indici, ceea ce reprezintă o chestiune elementară de teorie economică. Sezonalitatea oferă noile valori abstracte fără ca cineva să le simtă efectiv. Calitatea acestor ajustări este dată de modelul folosit, dar şi de sezonalitate la nivelul economiei. Diferenţe mari pe valorile trecute avem dacă introducem o nouă valoare. Acum sunt diferenţe mici între datele publicate în noiembrie şi cele din decembrie’, a menţionat Andrei.

La rândul său, vicepreşedintele INS, Dan Gherguţ, a afirmat că diferenţele mari au fost pe sezonalitate, iar calculul aplicat este unul care reajustează datele în permanenţă, scrie Agerpres.

‘De ce am avut o diferenţă mare pe date? Diferenţe mari au fost pe sezonalitate. Schimbarea a fost cauzată de rezultatele din trimestrul II. A fost vorba de un model aplicat în calcul şi care reajustează datele în permanenţă, iar cu asta trebuie să ne obişnuim’, a spus Gherguţ.

Conform datelor INS, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României, în trimestrul III 2014, a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,0% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului în curs, PIB a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută, şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) şi a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut, în trimestrul II 2014, cu 0,4% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2013.

Datele publicate în octombrie de către Statistică arătau, pentru trimestrul II, comparativ cu primul trimestru, o scădere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an faţă de trimestrul IV din 2013, un recul de 0,1%.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească.

De asemenea, Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind avansul economic al României în 2014 şi 2015, estimat la 2% şi respectiv 2,4%, faţă de 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...