INS: Lucrările în construcţii au scăzut cu 1,5%, în primul trimestru din 2017

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în T1 din 2017, cu 1,5%, ca serie brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în această marjă lucrările de construcţii noi înregistrând un salt de 5%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 08:10
INS: Lucrările în construcţii au scăzut cu 1,5%, în primul trimestru din 2017

Potrivit statisticii, în intervalul ianuarie – martie din acest an, pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-15,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-10,2%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi în cazul construcţiilor inginereşti şi al clădirilor nerezidenţiale, cu 22,5%, respectiv cu 10,6%. Pe de altă parte, construcţiile de clădiri rezidenţiale s-au majorat cu 77,2%, iar volumul lucrărilor de construcţii noi au crescut cu 5%.

În primele trei luni din 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat, pe total, cu 6,4%, iar în funcţie de elementele de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 16,8%, respectiv cu 15,7%.

Tot ca serie ajustată, lucrările de construcţii noi au crescut cu 3,8%, dar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 19,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,4%. În cazul clădirilor rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 52,8%.

Datele INS relevă, la nivel comparativ martie 2017 – martie 2016, că volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 1%, în timp ce, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (serie ajustată), s-a diminuat cu 6,1%.

Totodată, în luna martie a acestui an faţă de februarie 2017, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 37,9%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale – cu 191,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+36,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+25,1%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în martie, cu 0,1%, faţă de februarie pe fondul declinului în cazul construcţiilor noi, de 6,9%.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...