INS: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,7% în primele două luni

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 4,7% în primele două luni din 2019, faţă de perioada similară din 2018, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,1%, potrivit datelor Institutului naţional de Statistică publicate luni.
Economica.net - lun, 15 apr. 2019, 06:58
INS: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,7% în primele două luni

Astfel, în primele două luni din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a crescut pe total, cu 4,7%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 18,7% şi la construcţii noi cu 8,6%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 14,0%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 26,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,4%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,1%, scădere reflectată în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,5%. Creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 14,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 4,2% Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii inginereşti a scăzut cu 10,8%. Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 21,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,4%.

Conform datelor INS, în luna februarie 2019, comparativ cu februarie 2018, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a crescut pe total, cu 10,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 24,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 16,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 14,2%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 38,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 23,6%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 17,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 12,4%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 14,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 34,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 19,3%. Volumul lucrărilor de construcţii la construcţiile inginereşti a scăzut cu 13,2%.

De asemenea, în luna februarie 2019, comparativ cu ianuarie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 42,7%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 53,0%, construcţii noi cu 43,8% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 33,5%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale cu 66,4%, clădirile rezidenţiale cu 41,4% şi la construcţiile inginereşti cu 26,5%.

Potrivi INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 13,2%, creştere susţinută de lucrările de reparaţii capitale cu 27,5%, lucrările de construcţii noi cu 13,0% şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 7,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 35,2%, clădirile rezidenţiale cu 7,8% şi la construcţiile inginereşti cu 1,8%.

 

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...