INS: Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut cu 13,1% în primele opt luni

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 13,1% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, pe fondul reducerii lucrărilor de reparaţii capitale (-19,3%), a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-14,1%) şi a lucrărilor de construcţii noi (-11,3%).
Economica.net - joi, 09 oct. 2014, 07:22
INS: Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut cu 13,1% în primele opt luni

Potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut, în primele opt luni din anul curent, la construcţiile inginereşti cu 28,2%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 32,4%, respectiv cu 7,6%, scrie Agerpres.

În perioada analizată, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 11,9%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 19,2%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 10,7%. Pe obiecte de construcţii au scăzut construcţiile inginereşti cu 28,3%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 34,1%, respectiv cu 7,7%.

Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut, în primele opt luni ale anului, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, respectiv cu 11,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013,

Pe de altă parte, în luna august a acestui an, faţă de iulie 2014, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut cu 9,5%, avans evidenţiat la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 15,4% respectiv cu 12,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,4%. De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 2,5%, iar pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi cu 10,8% şi la lucrările de reparaţii capitale, respectiv cu 8,1%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 11,4%.

În acelaşi timp, la nivelul lunii august 2014, comparativ cu august din anul precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 15,6%, în mare parte cauza fiind reprezentată de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-22,9%), lucrările de reparaţii capitale (-17,4%) şi lucrările de construcţii noi (-12,4%). În funcţie de tipul de construcţii, s-au consemnat scăderi la construcţiile inginereşti, cu 39,6%. Altfel, la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 43,1%, respectiv cu 20,1%.

Tot la nivel comparativ, în august 2014 faţă de august 2013, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 17%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi după cum urmează: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (-22,5%), lucrări de reparaţii capitale (-15,4%) şi lucrări de construcţii noi (-12,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 37,5%, în timp ce la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidenţiale a crescut cu 35,5%, respectiv cu 33,9%.

Sursa datelor INS o constituie capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 1.809 operatori economici cu activitate principală de construcţii, iar eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/- 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către alegerea cadourilor perfecte pentru colegii de la muncă și partenerii de......
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...