Introducerea cardului de sănătate va mări birocraţia în sistemul medical – medici

Reprezentanţii medicilor de familie au susţinut miercuri în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Ministerul Sănătăţii că introducerea cardului de sănătate ar mări şi mai mult birocraţia în ceea ce priveşte actul medical, afectându-le pacienţilor consultaţia.
Economica.net - mie, 22 aug. 2012, 12:37
Introducerea cardului de sănătate va mări birocraţia în sistemul medical - medici

Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a afirmat, la dezbatere, că actele birocratice, la care se va adăuga şi cardul de sănătate, afectează timpul şi preocuparea medicului de familie faţă de pacienţi, scrie Agerpres.

„Ni se mai aruncă şi cardul de asigurat pe lângă birocraţia deja existentă. Dacă se va implementa acest sistem, îl vom folosi, dar refuzăm să inscripţionăm carduri, să facem borderouri şi raportări. În loc să consultăm pacienţii, facem înregistrări, inscripţionări, borderouri”, a spus Rodica Tănăsescu.

În opinia sa, completarea cardului şi gestionarea acestuia nu au nicio legătură cu actul medical, reprezentând o activitate strict administrativă.

Rodica Tănăsescu a susţinut că viitorul card va trebui să reprezinte legătura dintre asiguraţi şi asiguratori şi că cel mai corect ar fi ca CNAS, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate, să completeze cardurile şi să fie semnate contracte între asiguraţi şi asigurator.

Singurul lucru pe care ar putea să-l suporte medicii de familie ar fi eliberarea de adeverinţe medicale, lunar, cu bolile pacienţilor, a adăugat ea.

„Refuzăm să ne ducem la Casă să preluăm cardul. Este greoaie procedura”, a conchis Tănăsescu.

La rândul său, preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a susţinut punctul de vedere al colegei sale, apreciind că prin introducerea cardului nu se va verifica decât calitatea de asigurat.

Ea a acuzat şi faptul că medicii de familie trebuie să suporte din banii lor achiziţionarea cititorului de card, care va costa între 150 şi 200 de euro, la care se va adăuga şi mentenanţa acestuia.

„Trebuie să dai cardul, să-l scrii, să faci borderouri, centralizatoare. Medicul de familie va fi birou de informaţii, serviciu de paşapoarte şi serviciu de curierat”, a spus medicul.

Mihăilă a subliniat că medicii de familie nu vor refuza folosirea cardului, dar vor refuza să facă în plus lucrurile pe care le presupune acesta.

„Nu asiguratul doreşte card, ci reprezentanţii CNAS şi cine doreşte acela va trebui să plătească”, a afirmat Doina Mihăilă.

Pe de altă parte, directorul general al CNAS, Liliana Luca, a precizat că proiectul privind cardul de sănătate s-a aflat în dezbatere publică şi că reprezentanţii Casei sunt deschişi la discuţii referitoare la acest proiect de act normativ.

Ea a susţinut că proiectul este elaborat în strânsă concordanţă cu prevederile legislaţiei în vigoare.

„O parte dintre problemele ridicate sunt probleme pe care asistenţa medicală le-a ridicat de fiecare dată”, a spus Luca.

Medicul-şef al CNAS, Marius Filip, a afirmat că există un cadru legislativ care trebuie respectat şi având în vedere că nimic nu este perfect, s-ar putea face şi modificări, dar care vor trebui să fie în favoarea asiguratului.

El a subliniat faptul că trebuie respectat corpul medical, poziţia acestuia şi că reforma în sistemul sanitar ar trebui să se facă sub deviza „servim pacientul”.

În opinia sa, cardul de sănătate a fost gândit pentru a nu mai plimba pacientul la Casa de Sănătate. El a susţinut că 99% dintre furnizorii de sănătate sunt dependenţi de banii veniţi de la Casele de Asigurări de Sănătate.

Totodată, medicul-şef al CNAS consideră că inscripţionarea cardurilor de sănătate nu poate intra în atribuţiile unui funcţionar, întrucât aceasta se face în urma dialogului cu pacientul iar a scrie o adeverinţă reprezintă acelaşi lucru cu a inscripţiona un card.

Marius Filip a mai arătat că fără cardul de sănătate şi fără utilizarea lui medicii de familie nu vor putea fi plătiţi.

„Nu suntem inflexibili, ţinem cont de propuneri, nu vrem ca pacientul să sufere. (…) Trebuie găsită împreună o soluţie. Lucrurile sunt convins că vor merge mai departe. O să întrebăm pacienţii dacă sunt de acord să se plimbe la casă”, a adăugat Filip.

El a mai explicat că aceia care nu vor avea carduri de sănătate nu vor avea dreptul la servicii medicale iar în cazul în care cineva pierde cardul, poate accesa serviciile de sănătate pe baza unei adeverinţe până la emiterea unui nou card.

Cardurile neridicate timp de trei luni de la medicul de familie vor fi returnate Casei de Asigurări de Sănătate.

Filip a mai menţionat că la serviciile de urgenţă vor exista cititoare de card.

Ministerul Sănătăţii a organizat miercuri o dezbatere publică privind proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...