Inundaţii de amploare în Franţa: Peste o sută de evacuări, o persoană dispărută

Peste o sută de persoane au fost evacuate din locuinţele lor în Franţa, iar un caiacist este căutat de echipele de salvare, în urma unor inundaţii impresionante ce au fost înregistrate pe mai multe râuri din regiunile central-vestice ale acestei ţări începând de sâmbătă, informează AFP.
AGERPRES - Dum, 31 mart. 2024, 18:38
Inundaţii de amploare în Franţa: Peste o sută de evacuări, o persoană dispărută

„Există din păcate, din câte ştiu eu, o persoană dispărută. Cineva care făcea caiac-canoe pe unul dintre râuri”, a explicat duminică ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, referindu-se la această situaţie în timpul unei vizite întreprinse în localitatea Pontoise, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Paris, care nu are nicio legătură cu inundaţiile.

Potrivit autorităţilor franceze, dispariţia caiacistului a fost semnalată sâmbătă în jurul orei locale 16:00, la 10 kilometri de Limoges, de mai mulţi martori care l-au văzut în timp ce se afla „într-o situaţie dificilă” pe râul Vienne.

Puţin mai la nord, în departamentul Indre-et-Loire, 107 persoane, dintre care 73 de rezidenţi ai unui azil pentru vârstnici construit pe malul aceluiaşi râu, au fost evacuate.

În acest departament, râul Vienne urmează să depăşească nivelurile înregistrate în 1923 în satul Descartes şi în 1982 în satul Nouatre, potrivit autorităţilor locale.

Pe un alt râu din acelaşi departament, Creuse, „s-a ajuns dincolo de nivelul maxim din ultimul deceniu”, a declarat prefectul din Indre-et-Loire. „Nu ştiu încă dacă putem vorbi despre nivelul maxim din ultimul secol”, a adăugat el.

În departamentul Vienne, care se învecinează cu partea sudică din Indre-et-Loire, aproximativ 50 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităţilor franceze.

„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Pentru mine este inundaţia secolului”, a declarat Olivier Jean-Louis în faţa hipodromului din La Roche-Posay, un sat cu 1.500 de locuitori, acoperit în totalitate de apele revărsate ale râului Creuse.

Acest localnic, care este directorul companiei de curse hipice din La Roche-Posay, „încă din anii 1960″, a subliniat că hipodromul era deja inundat la marginile sale, dar acum a devenit un lac”.

Conform autorităţilor franceze, nivelul râului Creuse a urcat până la 6,78 metri în acea localitate, depăşind-ul pe cel înregistrat în timpul inundaţiei istorice din 1982. Acest nivel ar urma să crească şi mai mult în cursul zilei de duminică şi să se apropie de recordul din 1896, potrivit unui tehnician de la organizaţia oficială care monitorizează inundaţiile din Franţa.

Ieşit din matca sa pe o distanţă de mai multe zeci de metri, apa revărsată a râului Creuse atingea duminică dimineaţă vârful indicatoarelor rutiere pe străzile care duc spre La Roche-Posay, a constatat un fotograf de la AFP. Apa a pătruns în mai multe locuinţe de pe malurile râului, dar nu a ajuns în centrul oraşului, situat într-o zonă mai înaltă.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.