Inversare de trend: Rata creditelor neperformante a reînceput să crească

După mulţi ani de scădere constantă, pentru prima dată rata creditelor neperformante a înregistrat creştere, potrivit ultimului buletin lunar publicat de BNR. Andrei Rădulescu, economist şef la Banca Transilvania atrage atenţia că, pe termen scurt ne putem aştepta la continuarea trendului crescător al creditelor neperformante. Principalele motive sunt majorarea dobânzilor şi faptul că foarte multe persoane au deja gradul de îndatorare mai mare de 55% din veniturile actuale.
Gabriela Ţinteanu - joi, 20 sept. 2018, 19:03
Inversare de trend: Rata creditelor neperformante a reînceput să crească

Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) indică creșterea ratei creditelor neperformante cu 0,06 puncte procentuale lună la lună la 5,77% în iulie. În dinamică an la an rata creditelor neperformante s-a redus cu 2,47 puncte procentuale. „Ne așteptăm la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, după declinul din ultimii ani, pe fondul decelerării economiei, majorării costurilor nominale de finanțare și numărului ridicat de persoane cu rate bancare care depășesc 55% din venituri”, a declarat Andrei Rădulescu în buletinul zilnic de analiză al Băncii Transilvania.

Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte: overnight la 1,46%/1,74%. ROBOR la trei luni a urcat cu un punct bază la 3,10%, iar ROBOR la șase luni a crescut cu un punct bază la 3,36%. Practic, clienţii băncilor trebuie să suporte o creştere de dobândă de peste 2% faţă de momentul în care au contractat creditul, în timp ce veniturile au crescut doar în sectorul bugetar. Tendinţa de majorare a dobânzilor este ilustrată şi de ultimul trend în rândul băncilor: de a majoras şi dobânzile fixe.

Comparativ cu luna iulie 2017, rata medie a dobânzilor practicate de bănci pentru creditele populaţiei a crescut cu 1,44%, de la 6,45% în iulie 2017 la 7,89% în iulie 2018, potrivit BNR. În cazul creditelor ipotecare, cu o perioadă de rambursare de peste 5 ani. Aici creşterea a fost de la 3,98 la 5,79%. În cazul creditelor nou acordate majorarea de dobândă s-a resimţit şi mai mult. Astfel dobânda medie la creditele pentru populaţie a crescut de la 6,64% la 8,35%. Majorările de dobândă fixă practicate de unele bănci8 în cazul creditelor ipotecare au crescut cu sub 1%.

Deşi se discută de mai bine de un an de zile de un proiect de act normativ al băncii centrale care să conducă la o puternică limitare a creditării persoanelor fizice, ultimele tatonări din mediul politic şi financiar arată că problema nu este încă tranşată. Reducerea creşterii economice de la 7% la 4%, şi estomparea efectelor favorabile induse de modificările fiscal transformă creditul de consum şi pe cel ipotecar în unicul motor de creştere economică a României.

În acest context, pare puţin probabil ca BNR să acţioneze direct prin modificarea Regulamentului de creditare, aşa cum se anunţase în mediile bancare în luna iunie. Pe de altă parte, sursele menţionate arată că riscurile se păstrează accentuate, iar cel mai important dintre ele este tocmai volatilitatea veniturilor nete ale persoanelor fizice, venituri pe care băncile comerciale le folosesc pentru a stabili valoarea maximă a unui împrumut şi gradul maxim de îndatorare al fiecărui individ.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...