Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în „stand-by”, pe fondul instabilităţii fiscale – analiză Sierra Quadrant

Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în "stand-by", pe fondul instabilităţii fiscale, al creşterii costurilor operaţionale şi al restrângerii şi scumpirii finanţării, la care se adaugă accentuarea crizei din piaţa muncii, se arată într-o analiză, publicată marţi de unul dintre principalii jucători din piaţa insolvenţei, Sierra Quadrant.
Economica.net - mar, 29 ian. 2019, 12:04
Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în

Conform datelor Sierra Quadrant, în 2019, pentru companii va fi o adevărată provocare să îşi creioneze un plan de business coerent.

„În aceste condiţii, asigurarea unor măsuri suplimentare de prevenire a riscului în afaceri trebuie să fie în prim-planul preocupărilor managerilor. Într-o economie în care peste 95% dintre companii nu au rezerve financiare, intrarea în insolvenţă sau în faliment a unui partener poate atrage după sine consecinţe grave pe întreg lanţul economic. Asigurarea unor mecanisme de prevenţie, dincolo de resursele financiare, precum o mai bună informare privind condiţiile de business şi parteneri, este esenţială în actualul context”, susţin experţii.

Pe de altă parte, specialiştii consideră că oamenii de afaceri trebuie să realizeze o mai bună estimare a dimensiunii afacerilor, multe companii intrând în insolvenţă pentru că şi-au supraestimat veniturile, au avut aşteptări mult prea optimiste legate de potenţialul economic al industriei, al locaţiei sau al partenerilor, furnizori şi clienţi.

„De la primele semne de criză, este esenţial ca managerii să caute suport de specialitate. Încercarea de rezolvare a unor probleme financiare doar prin simpla tăiere de bugete şi disponibilizări s-a dovedit o experienţă cu multiple valenţe negative”, sunt de părere reprezentanţii Sierra Quadrant.

În privinţa domeniilor în care afacerile ar putea deveni riscante, datele citate fac referire la insolvenţele înregistrate în 2018. Astfel, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat, anul trecut, în comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.606 (-7,69%), urmat de construcţii (1.277), industria prelucrătoare (974), hoteluri şi restaurante (629) şi transport şi depozitare (564).

În ceea ce priveşte suspendările de activitate, în 2018, cele mai multe cazuri au fost în comerţ (5.609), în creştere cu 17% faţă de anul precedent, urmat de alte activităţi de servicii (1.625), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.490), construcţii (1.362) şi industria prelucrătoare (1.225).

La capitolul dizolvări, cele mai multe s-au înregistrat în sectoarele comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (10.788), în creştere cu 12% faţă de anul 2017, construcţii (3.264), cu un avans de aproape 10%, şi cel al activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 3.075 de cazuri.

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul firmelor şi PFA-urilor nou înfiinţate în 2018 a scăzut faţă de anul precedent pe ansamblu cu peste 1.100, la 135.532, în timp ce numărul SRL-urilor nou înfiinţate s-a redus cu peste 4.000, la 94.244.

„Capitala, acolo unde activează şi cele mai multe companii, s-a aflat în 2018 pe primul loc în topul celor mai riscante zone de business. Astfel, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă în anul precedent au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.637. Interesant este că numărul insolvenţelor a scăzut în Capitală cu 17,66% faţă aceeaşi perioadă din 2017”, notează analiza de specialitate.

Potrivit sursei citate, ierarhia continuă cu judeţele Bihor – cu 571 insolvenţe (+10,87%), Timiş – cu 432 (+6,93%), Iaşi – cu 423 (-27,44%) şi Constanţa – cu 414 (+4,28%). Pe ansamblu, în luna decembrie 2018, au intrat în insolvenţă 588 de firme şi PFA-uri.

De asemenea, Bucureştiul conduce şi la capitolul firme cu activitatea suspendată, cu 1.897 de cazuri dintre cele 18.038 la nivel naţional. Clasamentul continuă cu judeţele Bihor (1.045, +21%), Cluj (816, +9,68%), Constanţa (720, +5,88%), Prahova (671, +5,84%), Neamţ (649, +10,1%) şi Iaşi (638, +12,3%).

Specializată pe lucrări de administrare şi lichidare dificile şi complexe, Sierra Quadrant este una dintre primele 10 societăţi de profil din ţară. În cei 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment şi lichidare.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...