Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în „stand-by”, pe fondul instabilităţii fiscale – analiză Sierra Quadrant

Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în "stand-by", pe fondul instabilităţii fiscale, al creşterii costurilor operaţionale şi al restrângerii şi scumpirii finanţării, la care se adaugă accentuarea crizei din piaţa muncii, se arată într-o analiză, publicată marţi de unul dintre principalii jucători din piaţa insolvenţei, Sierra Quadrant.
Economica.net - mar, 29 ian. 2019, 12:04
Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în

Conform datelor Sierra Quadrant, în 2019, pentru companii va fi o adevărată provocare să îşi creioneze un plan de business coerent.

„În aceste condiţii, asigurarea unor măsuri suplimentare de prevenire a riscului în afaceri trebuie să fie în prim-planul preocupărilor managerilor. Într-o economie în care peste 95% dintre companii nu au rezerve financiare, intrarea în insolvenţă sau în faliment a unui partener poate atrage după sine consecinţe grave pe întreg lanţul economic. Asigurarea unor mecanisme de prevenţie, dincolo de resursele financiare, precum o mai bună informare privind condiţiile de business şi parteneri, este esenţială în actualul context”, susţin experţii.

Pe de altă parte, specialiştii consideră că oamenii de afaceri trebuie să realizeze o mai bună estimare a dimensiunii afacerilor, multe companii intrând în insolvenţă pentru că şi-au supraestimat veniturile, au avut aşteptări mult prea optimiste legate de potenţialul economic al industriei, al locaţiei sau al partenerilor, furnizori şi clienţi.

„De la primele semne de criză, este esenţial ca managerii să caute suport de specialitate. Încercarea de rezolvare a unor probleme financiare doar prin simpla tăiere de bugete şi disponibilizări s-a dovedit o experienţă cu multiple valenţe negative”, sunt de părere reprezentanţii Sierra Quadrant.

În privinţa domeniilor în care afacerile ar putea deveni riscante, datele citate fac referire la insolvenţele înregistrate în 2018. Astfel, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat, anul trecut, în comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.606 (-7,69%), urmat de construcţii (1.277), industria prelucrătoare (974), hoteluri şi restaurante (629) şi transport şi depozitare (564).

În ceea ce priveşte suspendările de activitate, în 2018, cele mai multe cazuri au fost în comerţ (5.609), în creştere cu 17% faţă de anul precedent, urmat de alte activităţi de servicii (1.625), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.490), construcţii (1.362) şi industria prelucrătoare (1.225).

La capitolul dizolvări, cele mai multe s-au înregistrat în sectoarele comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (10.788), în creştere cu 12% faţă de anul 2017, construcţii (3.264), cu un avans de aproape 10%, şi cel al activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 3.075 de cazuri.

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul firmelor şi PFA-urilor nou înfiinţate în 2018 a scăzut faţă de anul precedent pe ansamblu cu peste 1.100, la 135.532, în timp ce numărul SRL-urilor nou înfiinţate s-a redus cu peste 4.000, la 94.244.

„Capitala, acolo unde activează şi cele mai multe companii, s-a aflat în 2018 pe primul loc în topul celor mai riscante zone de business. Astfel, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă în anul precedent au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.637. Interesant este că numărul insolvenţelor a scăzut în Capitală cu 17,66% faţă aceeaşi perioadă din 2017”, notează analiza de specialitate.

Potrivit sursei citate, ierarhia continuă cu judeţele Bihor – cu 571 insolvenţe (+10,87%), Timiş – cu 432 (+6,93%), Iaşi – cu 423 (-27,44%) şi Constanţa – cu 414 (+4,28%). Pe ansamblu, în luna decembrie 2018, au intrat în insolvenţă 588 de firme şi PFA-uri.

De asemenea, Bucureştiul conduce şi la capitolul firme cu activitatea suspendată, cu 1.897 de cazuri dintre cele 18.038 la nivel naţional. Clasamentul continuă cu judeţele Bihor (1.045, +21%), Cluj (816, +9,68%), Constanţa (720, +5,88%), Prahova (671, +5,84%), Neamţ (649, +10,1%) şi Iaşi (638, +12,3%).

Specializată pe lucrări de administrare şi lichidare dificile şi complexe, Sierra Quadrant este una dintre primele 10 societăţi de profil din ţară. În cei 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment şi lichidare.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...