Ioan Micula: Finanţele nu ne-au achitat încă datoria, e o „minciună sfruntată” că au făcut plata

Ministerul Finanţelor nu a achitat fraţilor Micula, proprietarii European Food, despăgubirile de 84 milioane euro plus penalităţi, stabilite de curtea de arbitraj de la Washington, a declarat pentru News.ro omul de afaceri Ioan Micula, care a precizat că plata invocată de minister este o "minciună sfruntată", pentru că banii au fost plasaţi într-un cont deschis la Trezorerie şi apoi retraşi.
Economica.net - Dum, 27 mart. 2016, 15:10
Ioan Micula: Finanţele nu ne-au achitat încă datoria, e o

Statul român a pierdut, la finele lunii februarie, şi procesul prin care a cerut anularea sentinţei din decembrie 2013 de la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care fraţii Viorel şi Ioan Micula au primit câştig de cauză într-un proces deschis în 2005.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut la momentul deschiderii procesului că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Ei au câştigat procesul în decembrie 2013 la ICSID, care a dispus despăgubiri de circa 376 milioane lei (84 milioane euro la cursul actual), plus penalităţi. Oamenii de afaceri apreciază că suma se ridică la peste 200 milioane de euro în prezent, acumulându-se dobânzi şi penalităţi foarte mari.

Finanţele au anunţat, după decizia curţii de arbitraj de la Washington de pe 26 februarie, că a plătit datoria către fraţii Micula înainte de decizia curţii, prin mecanismul de plată reglementat de Consiliul Concurenţei, însă Comisia Europeană obligă autorităţile române să recupereze 380 milioane de lei de la cei doi şi un grup de firme pe care le controlează.

„Ministerul de Finanţe a susţinut că a pus banii într-un cont al Trezoreriei, pe care după aceea i-a luat înapoi şi ei consideră că au făcut plata. La asta se referă ei când au spus că au plătit. De fapt, e o minciună sfruntată, cum poţi să faci aşa ceva? E ca şi cum eu am să dau ceva cuiva, pun într-un cont la care persoana respectivă nu are acces, pun banii azi şi-i retrag mâine. Ne-au anunţat şi pe noi la un moment dat când au făcut tranzacţia, dar nu se poate să pui banii într-un cont care nu-i al tău şi după aia să zici că ai plătit. Şi apoi au venit că au zis de la Uniunea Europeană să ia banii înapoi şi i-au luat, dar când zice ICSID-ul că trebuie să plăteşti, te faci că plouă”, a explicat Ioan Micula.

El precizase şi după anunţul Finanţelor privind plata că statul a făcut o compensare a unor datorii la buget, însă fără acordul lui şi al fratelui său, Viorel Micula, procedură care a şi fost anulată.

„Instanţele de judecată au anulat acea compensare pe care Finanţele au facut-o. Nouă nu ne convine să compenseze ei ceea ce nu trebuie să compenseze. Datoria pe care trebuie să ne-o dea ei nouă este de trei ori mai mare decât acea datorie compensată”, mai spune Micula.

Omul de afaceri a subliniat că obligaţia de plată dispusă de ICSID primează faţă de hotărârea Comisiei Europene, care a considerat compensarea ca ajuor de stat.

„Practic, ei nu au plătit (Finanţele – n.r.), noi i-am dat în judecată şi ne judecăm pe executări. Iar în ultimul timp, instanţa de judecată a considerat că noi nu avem să le plătim nimic, au anulat toate pretenţiile lor pe anumite firme, că nu poţi să inventezi datorii care nu există. Comisia Europeană este un organ executiv, nu este o instanţă de judecată. Statul român şi-a finalizat toate posibilităţile de a ataca acea decizie prin anulare pe care au făcut-o la Washington şi, dacă au pierdut-o, ei nu mai au altă cale de atac”, a menţionat coproprietarul European Food.

Micula a adăugat că, în condiţiile în care nu există cale de comunicare cu ministerul, iar statul nu vrea să plătească de bunăvoie, cei doi oameni de afaceri au dat mână liberă avocaţilor care-i reprezintă să continue executarea sumelor pe teritoriul altor state membre ICSID unde statul român are active sau încasează fonduri.

Numărul statelor contractante şi semnatare ICSID ajunge la 160 în prezent.

În septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, în urma prestării de servicii de trafic aerian, cauzată de procesul dintre fraţii Micula şi statul român.

ROMATSA a ajuns în imposibilitatea de a încasa banii de la EUROCONTROL pentru serviciile de navigaţie aeriană furnizate, după ce oamenii de afaceri au obţinut într-o instanţă din Belgia o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, echivalând cu circa jumătate din încasările regiei pe un an.

Sechestrul a fost ridicat la finele lunii ianuarie, după ce ROMATSA a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă la contestaţia depusă împotriva executării silite de către fraţii Micula a veniturilor pe care regia le încasează de la EUROCONTROL.

Potrivit deciziei din decembrie 2013, ICSID a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat astfel România să îi despăgubească pe reclamanţi, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.

„Se tot vorbeşte în presă că am primit banii aceia pentru facilităţi, scrie în hotărârea judecătorească că au fost daţi pentru că statul nu ne-a spus la timp să oprim investiţiile. Statul român a fost pus să plătească pentru că au pus pe noi nişte sarcini, obligaţii şi, în acelaşi timp, nu au fost transparenţi şi predictibili. Cum poate să spună Comisia Europeană că plata unor despăgubiri poate fi considerată ajutor de stat?”, a adăugat Micula.

Comisia Europeană a informat autorităţile române, în ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei.

În februarie 2014, statul a informat CE că a plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food, suma compensată fiind de 337,492 milioane lei (76 milioane euro).

Comisia a informat România, în mai 2014, că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, întrucât ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.

CE a considerat compansarea datoriilor ca fiind ilegală şi a transmis României, în septembrie 2014, că a „ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou şi incompatibil”.

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din decembrie 2013.

Finanţele au precizat, la sfârşitul lunii februarie, că trebuie în continuare să recupereze întreaga sumă, conform deciziei CE, în caz contrar România riscând declanşarea procedurii de infringement.

„Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene”, a transmis ministerul la acel moment.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...