Iohannis întoarce în Parlament legea prin care România trebuie să ia miliarde de euro pentru infrastructură

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, marţi, spre reexaminare, Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 31 mai 2016, 17:59
Iohannis întoarce în Parlament legea prin care România trebuie să ia miliarde de euro pentru infrastructură

În cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şeful statului arată că Legea privind aprobarea OUG 68/2015 vizează punerea în acord a legislaţiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislaţia europeană în materie.

‘Intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul legii menţionate, în forma transmisă la promulgare, se impun a fi reanalizate atât sub aspectul conformităţii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013, cât şi din perspectiva clarităţii normelor’, se arată în cererea de reexaminare, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis Agerpres.

Conform comunicatului citat, cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, OUG 68/2015 a creat premisele înfiinţării unui organism intermediar pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (2014 – 2020), care gestionează funcţiile de selecţie şi evaluare proiecte, monitorizare a implementării, verificare tehnică şi financiară, precum şi verificarea achiziţiilor publice pentru proiecte de transport.

‘Prin modificarea introdusă la punctul 1 al articolului unic din legea transmisă la promulgare (art. 1 alin. (1) din OUG nr. 68/2015) apreciem însă că este afectat procesul de desemnare a autorităţilor de management pentru crearea sistemului de management şi control pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014 – 2020), aspect de natură să contravină art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013’, se mai arată în cererea de reexaminare.

Conform sursei citate, este necesară utilizarea unei terminologii unitare.

‘Totodată, pentru respectarea art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, apreciem că în cuprinsul aceluiaşi punct din legea transmisă la promulgare se impune utilizarea unei terminologii unitare. În acest sens, semnalăm că art. 1 alin. (2) din OUG nr. 68/2015, astfel cum a fost modificat prin legea transmisă la promulgare, utilizează noţiunea acord global de grant de delegare de funcţii, în timp ce art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 operează cu noţiunea de acord global de grant’, se arată în cererea de reexaminare.

În document se mai spune că sunt necesare şi alte clarificări privind OUG 68/2015. ‘În ceea ce priveşte punctul 2 al articolului unic din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, apreciem că este necesară reanalizarea acestor prevederi sub aspectul clarificării categoriilor de personal ce urmează să beneficieze de aceste dispoziţii’, mai spune şeful statului în cererea de reexaminare.

România trebuie să primească aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) – perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeană /CE/, pentru investiții în proiecte de mediu, energie și transporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...