Ion Stavre, SNSPA: România consumă mai multă televiziune decât Europa occidentală

Conf.univ.dr.Ion Stavre, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a declarat luni seară, în cadrul conferinţei de presă din deschiderea Festivalului televiziunilor locale şi producătorilor independenţi SIMFEST de la Târgu Mureş, că România consumă mai multă televiziune decât Europa occidentală şi că în ţara noastră există mai multe licenţe de radio şi televiziune decât în SUA.
Economica.net - lun, 20 aug. 2012, 17:39
Ion Stavre, SNSPA: România consumă mai multă televiziune decât Europa occidentală

Potrivit lui Ion Stavre, în cadrul televiziunilor din România există o dilemă mare între ceea ce doreşte publicul şi ceea ce cred televiziunile că îşi doreşte publicul, iar astfel cele mai cunoscute canale TV de ştiri au o audienţă de maximum 3%.

Acesta a subliniat că în ciuda a ceea ce i se oferă, publicul doreşte filme documentare şi că acesta este motivul pentru care canale precum National Geographic au o audienţă ‘uimitor de mare’.

Ion Stavre consideră că în momentul de faţă televiziunile oferă cel mai ieftin divertisment întrucât în România nu există o industrie a filmului, nici a celui artistic – deşi aici există numeroase succese internaţionale – nici a celui documentar şi că acest lucru va persista până când se vor întâlni cei care deţin resursele materiale, cu cei care ştiu să facă film de calitate.

‘Acest festival (SIMFEST – n.r.) are două contribuţii majore: a reuşit să reunească oameni din toată ţara şi încearcă să împingă spre o industrie a a filmului documentar. Se va ajunge la un nivel calitativ doar atunci când va exista o piaţă. Câte producţii se vând anual din România? Din păcate nu se vinde nimic, întrucât într-o lume globalizată e foarte greu să fii pe piaţă’, a subliniat Ion Stavre.

Regizorul german Ştefan Fisher, unul dintre membrii juriului SIMFEST, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că nu cunoaşte foarte multe detalii despre filmul documentar românesc, că în Germania vede foarte rar pe canalul Arte documentare provenind din România, dar că ştie că documentarul românesc nu se ridică la nivelul filmului artistic, care are deja recunoaştere internaţională.

Ştefan Fisher a precizat că nu orice deţinător de cameră de luat vederi poate face un documentar şi că, în general, nivelul profesional în domeniu a scăzut, direct proporţional cu creşterea calităţii tehnologiei.

Regizorul german şi-a exprimat regretul că la ‘Şcoala de vară pentru jurnalişti’ de la Târgu Mureş, din cadrul SIMFEST, nu s-au înscris mai mulţi tineri jurnalişti, cărora să le fie analizate producţiile şi care să înveţe, dacă este cazul, din propriile greşeli.

În privinţa eticii în jurnalismul de televiziune, dr. Valentin Popa de la TVR, care va susţine un astfel de curs la ‘Şcoala de Vară pentru jurnalişti’, a precizat, în acelaşi cadru, că ‘jurnalismul nu mai este o profesie, ci o slujbă din care se câştigă bani’ şi că etica în acest domeniu a început să fie subminată de mijloacele materiale.

Începând de luni, până duminică, la Târgu Mureş are loc a X-a ediţie a Festivalului televiziunilor locale şi producătorilor independenţi SIMFEST, în cadrul căruia vor fi lansate cărţi de specialitate, vor fi organizate activităţi cum ar fi ‘Şcoala de vară pentru jurnalişti’, precum şi un concurs de documentare, la care s-au înscris peste 50 de producţii.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...