Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Avem venituri bugetare foarte mici, comparativ cu Europa

România are încasările cele mai mici în comparaţie cu media europeană pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins între 27% şi 29% din PIB, a afirmat, joi, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România, găzduită de Banca Naţională.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 12:05
Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Avem venituri bugetare foarte mici, comparativ cu Europa

‘Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparaţie cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 – 29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporţiei dintre forţa de muncă şi numărul mare al celor cuprinşi în sistemul de asistenţă socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de faţă se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situaţia, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a spus că şi cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele aşteptate.

‘Nivelul TVA este unul foarte înalt. Reducerile parţiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la pâine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au plătit înainte de reducere sunt tot cei care plătesc şi acum. În ceea ce priveşte investiţiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem în continuare investiţii care nu au niciun sens’, a spus Dumitru.

Dezbaterile de joi au avut ca subiecte poziţionarea României în contextul central şi est-european la 25 de ani de la căderea comunismului, posibilitatea accelerării creşterii economice într-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scăderea finanţării externe şi creşterea capitalului autohton.

Pe agendă au figurat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, economistul-şef al Băncii Centrale, Valentin Lazea, economistul-şef al BCR, Radu Crăciun, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, şi directorul general al Erste Asset Management, Dragoş Neacşu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...