Irimescu: Producătorii sunt foarte reticenţi faţă de o lege împotriva risipei la alimente

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri, la Timişoara, că producătorii din domeniul alimentar se tem de ''exagerări'' pe care le-ar putea cuprinde o lege împotriva risipei alimentare, susţinând că ''preferă să retragă ei produsele alimentare la limita termenului de valabilitate şi să le distrugă'', decât să fie afectat întregul lanţ.
Economica.net - vin, 30 sept. 2016, 11:42
Irimescu: Producătorii sunt foarte reticenţi faţă de o lege împotriva risipei la alimente

”Am discutat cu producătorii şi sunt foarte reticenţi, pentru că se tem să nu se facă exagerări în sensul în care ar putea să fie lăsate produsele până ajung la termenul limită şi atunci ajung în situaţia de a fi vândute cu preţ redus. Chiar unii dintre producători au spus că preferă să le retragă ei şi să le distrugă, decât să fie întregul lanţ afectat. Depinde de seriozitatea noastră în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor. A fost o propunere a preşedintelui Comisiei de agricultură să se plătească fără TVA ceea ce se distribuie după ce se ajunge la termenul limită de consum”, a afirmat Achim Irimescu.

În altă ordine de idei, Achim Irimescu a declarat, pentru Agerpres, că în momentul în care s-a redus TVA la alimente, toată lumea s-a gândit că se va reduce preţul produselor alimentare, dar principalul obiectiv a fost reducerea evaziunii fiscale cu respectivele materii prime.

”Nu cred că acesta a fost scopul principal al reducerii TVA. Era normal să se constate şi o reducere a preţului, dar scopul principal pentru care eu am militat, când eram secretar de stat (2012-2013) a fost pe de-o parte reducerea comerţului la negru şi pe de altă parte, acolo unde este posibil, să venim în întâmpinarea consumatorului cu un preţ mai accesibil. Şi în Occident este aşa. La produsele alimentare de bază, TVA este de 6-7 %. Cred că în România, care are un procent destul de însemnat al populaţiei la sărăcie, este important să-i asigurăm hrana zilnică”, a spus ministrul Agriculturii.

Oficialul guvernamental a mai subliniat că în mod cert comerţul la negru cu produse alimentare s-a redus substanţial.

”Aveam date concrete la pâine, apoi la carne, unde evaziunea era de 360 de milioane de euro doar la carne, acum s-a redus foarte mult, pentru că nu mai este atât de tentant la doar 9%. Sigur, şi organele de control şi-au făcut datoria”, a detaliat Irimescu.

În Parlament s-au depus în ultimii ani mai multe iniţiative legislative împotriva risipei de alimente, în condiţiile în care românii aruncă la gunoi peste 2,2 milioane de tone de alimente anual, aşa cum reiese din estimările Eurostat.

Potrivit datelor prezentate la conferinţea EAT SMART desfăşurată în luna iunie, în România cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populaţiei (49%). Acestea sunt urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentaţiei publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), conform datele furnizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Românii susţin că principalele motive care îi fac să arunce mâncarea la gunoi sunt degradarea rapidă (26%), estimarea greşită a cantităţii de alimente care se consumă la o masă (21%), dar şi cumpărăturile în exces (14%), conform unui studiu realizat de InfoCons şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Alimentele care ajung cel mai des la gunoi, în România, sunt mâncărurile gătite (25%), pâinea sau produsele de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...