Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Producătorul de ciment din Irlanda analizează o ofertă pentru a cumpăra fabricile scoase la vânzare de cei doi giganţi, Lafarge şi Holcim, potrivit informaţiilor Reuters. 
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 09:11
Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Pentru ca fuziunea celor doi giganţi să aibă loc, Holcim şi Lafarge renunţă la mai multe active. Lista cu activele scoase la vânzare a fost făcută publică la începutul lunii iulie.

În România vor fi vândute activele grupului Lafarge, care deţine două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. Investiţiile Lafarge în România au depăşit 700 de milioane de euro şi are circa 1.000 de angajaţi.

Producătorul de ciment CRH, cu sediul în Irlanda, analizează o ofertă pentru toate activele rivalilor Lafarge şi Holcim, au declarat pentru Reuters două surse apropiate afacerii.

Nu este prima speculaţie cu privire la interesul irlandezilor pentru achiziţia activelor LafargeHolcim. După anunţul fuziunii, Moody’s Investors Service a remis ECONOMICA.NET un raport potrivit căruia analiştii se aşteaptă „la oportunităţi atractive din programul de cesiune a activelor pentru companiile CRH şi HeidelbergCement. Ar putea de asemenea să fie atractiv şi pentru Cemex, pentru a-şi creşte prezenţa pe piaţa europeană. Vânzarea activelor ar putea atrage şi noi jucători cum ar fi Votorantim din Brazilia sau jucători din India”. 

Deşi presa din Irlanda şi Marea Britanie specula pe marginea unui interes al CRH pentru achiziţii rezultate din fuziunea LafargeHolcim, răspunsul oficial oferit atunci de companie pentru ECONOMICA.NET este „Politica de lungă durată a CRH este să nu comenteze speculaţiile cu privire la potenţiale achiziţii”. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii CRH nu a comentat pe marginea noilor „speculaţii din piaţă”. 

Compania CRH este prezentă pe piaţa din România prin producătorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, cumpărat de la Broadhusrt în 2007. CRH mai deţine Ferrobeton Romania, deţinută de Ergon, cumpărată de CRH în 2004.

CITEŞTE ŞI Cine şi-a mai exprimat interesul pentru achiziţii 

Alte patru consorţii de firme de private equity sunt cu ochii pe toate activele scoase la vânzare, cu oferte între cinci şi şapte miliarde de euro.

Blackstone, Cinven şi fondul de pensii canadian CPP vor să liciteze la comun pentru activele LafargeHolcim, în timp ce Advent şi BC Partners au format un alt consorţiu pentru licitaţie, au mai declarat pentru Reuters trei surse apropiate afacerii.

Alte două surse au declarat că proprietarul Formula 1, CVC Capital Partners a făcut echipă cu trei parteneri în încercarea de a licita, iar al patrulea consorţiu este format din Bain, Onex şi un alt partener, mai spun sursele Reuters.

La începutul lunii iunie, Bloomberg relata că CVC Capital Partners şi KKR & Co. s-au întâlnit cu băncile de investiţii pentru a discuta potenţiale oferte pentru aceste active, şi ar putea atrage peste cinci miliarde de euro. Detalii aici. 

No comment 

„Ca regulă generală, nu comentăm procesele de vânzare. Cum a fost anunţat, discuţiile cu potenţialii cumpărători au început în august”, a declarat un purtător de cuvânt al Holcim, iar Blackstone, BC Partners, Bain şi CVC au refuzat să comenteze informaţia, mai scrie Reuters. Reprezentanţii Cinven, CPP şi Onex nu au putut fi contactaţi de Reuters pentru un comentariu imediat.

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au primit peste 100 de scrisori de intenţie pentru activele pe care trebuie să le vândă înainte de fuziunea planificată, declara în luan iulie, Bernard Fontana, directorul Holcim.

Te-ar mai putea interesa și
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss lansează platformă de e-learning mindclass, care generează conținut video cu ajutorul inteligenței artificiale
Htss, companie specializată în furnizarea de soluții software de business, cu peste 1000 de clienți în 11 țări, anunță că lansează, în urma unei investiții de 200.000 de euro, platforma......
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până ...
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...