1EUR = 4.8280 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: O parte din pierderile băncilor au apărut pentru că nu au dat credite. Ele nu pot să trăiască din comisioane

O parte din pierderile băncilor din ultimii ani au apărut pentru că acestea nu au putut acorda mai multe credite, în condiţiile în care comisioanele nu asigură profituri suficient de mari, iar cele aproape 40 de bănci se bat să acorde credite celor circa 12.000 de firme cu un potenţial mare de creditare, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie News.ro.

08 aug, 2017 | News.ro

În România există 12.200 de firme care au un potenţial de creditare de 5% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit unui raport finalizat recent de viceguvernatorul Liviu Voinea, scrie News.ro.

Băncile au înregistrat pierderi în ultimii ani şi pentru că nu au putut acorda mai multe credite, în contextul în care gradul de capitalizare al companiilor este foarte scăzut, iar capacitatea acestora de a rambursa creditele este scăzută, potrivit lui Isărescu.

”O parte din pierderile bancilor a fost cauzată pentru că nu au dat credite. Ele nu pot să traiască doar din comisioane. Dacă nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mică. (...) Sunt aproape 40 de bănci care se bat pe 12.000 de clienţi”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu susţine că ar dori să vadă o creştere a creditării firmelor, dar asta nu depinde doar de sistemul bancar. În plus, BNR a luat măsuri pentru creşterea lichidităţii în piaţă, dar nu poate obliga bancherii să dea credite ”cu orice risc”, în condiţiile în care siguranţa banilor deponenţilor este pe primul plan, a avertizat guvernatorul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO