1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Scăderea dobânzilor la creditele acordate de bănci s-ar putea vedea în această vară

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că scăderea dobânzilor la unele credite acordate de bănci se va observa în această vară, după ce banca centrală a redus luni dobânda de politică monetară de la 5,25% la 5%.

01 iul, 2013 | Mediafax

"Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală. Şi prin faptul că, pe de o parte, de mai multe luni dobânzile pe piaţa monetară sunt sub 5,25%, iar pe de altă parte, acum coborând şi dobânda de politică monetară, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dăm sistemului bancar, mediului de afaceri şi publicului din România, eu cred că transmisia ar trebui să se facă destul de repede", a declarat luni Isărescu într-un briefing de presă după şedinţa CA.

El a arătat că BNR nu poate impune băncilor să reducă dobânzile la credite, iar fiecare bancă are o autonomie, o gestiune, fiecare îşi face calculele de armonizare necesare.

"Pe de altă parte nici nu este bine să impui un trend dacă acesta nu este validat de către piaţă. Eu cred că băncile au început deja să-şi facă socotelile şi fiecare va adopta o strategie, care va pune la socoteală şi pe unde are dobânzile la depozitele bancare, ratele de dobândă la diversele categorii de credite", a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că există cel puţin patru-şase categorii de credite, iar la unele ratele dobânzilor sunt sub 10%.

"Eu cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite", a afirmat şeful băncii centrale.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

La şedinţa din luna mai, CA al BNR a păstrat dobânda cheie la 5,25% şi ratele RMO pentru lei şi valută, la 15%, respectiv 20%.

Isărescu a anunţat atunci că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară chiar de la următoarea reunire a CA (1 iulie), sperând ca acest ciclu să nu fie întrerupt de ştirile din economie.

Isărescu a spus atunci că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO