JPMorgan, sancţiuni record de 13 mld.dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei

Banca americană JPMorgan Chase este aproape de un acord cu autorităţile din SUA, urmând să plătească daune şi amenzi record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare.
Economica.net - Dum, 20 oct. 2013, 10:55
JPMorgan, sancţiuni record de 13 mld.dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a ajuns la o înţelegere preliminară de 13 miliarde de dolari cu Departamentul Justiţiei de la Wahsington, potrivit Bloomberg. Acordul reprezintă cea mai mare sancţiune impusă de guvernul american împotriva unei companii din sectorul financiar.

În septembrie, surse apropiate discuţiilor afirmau că sancţiunile urmau să se ridice la 11 miliarde de dolari, ceea ce sugerează că autorităţile au câştigat teren în urma negocierilor din ultimele săptămâni.

La insistenţele procurorului general al SUA, Eric Holder, acordul nu va proteja banca de eventuale acuzaţii de natură penală, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată discuţiilor.

„Nu este bine că nu au obţinut imunitate faţă de o acţiune penală. Ceea ce se caută printr-o înţelegere de asemenea magnitudine este siguranţă faţă de lucruri de acest gen, faţă de urmărirea penală a unei companii. Piaţa vrea siguranţă”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar american.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a discutat înţelegerea vineri seară într-o întâlnire cu procurorul general. Acordul prevede despăgubiri de 4 miliarde de dolari către clienţi/investitori şi sancţiuni de 9 miliarde de dolari sub formă de amenzi şi „alte plăţi”, potrivit unei alte surse.

Acordul de 13 miliarde de dolari se referă la acuzaţii de fals în declaraţii şi omiterea unor aspecte importante legate de vânzarea unor obligaţiuni în valoare totală de 33 miliarde de dolari, bazate pe pachete de credite ipotecare, în perioada 2005-2007, către Fannie Mae şi Freddie Mac, cooperativele de creditare ipotecară controlate de guvernul SUA. Cele două instituţii financiare au avut nevoie de ajutoare de stat în valoare totală de 187,5 miliarde de dolari pentru a supravieţui prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare.

Dimon încearcă astfel să scoată JPMorgan Chase din atenţia autorităţilor, după ce cheltuielile juridice şi provizioanele alocate în acest scop au generat primul trimestru pe pierdere înregistrat de bancă în mandatul său de CEO, care a început în 2005.

Banca a anunţat recent că a alocat 7,2 miliarde de dolari petnru cheltuieli legate de litigiile cu autorităţile de reglementare. Astfel, JPMorgan a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 380 milioane de dolari. Banca a cheltuit începând din 2010 suma de 8 miliarde de dolari din rezervele de 28 miliarde de dolari puse deoparte în urmă cu trei ani pentru acoperirea costurilor rezultate din litigii.

JPMorgan a acceptat în luna septembrie plata a 920 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor din SUA şi Marea Britanie legate de incidentul „Balena de la Londra” din primăvara anului trecut, care a cauzat pierderi estimate la peste 6 miliarde de dolari. Acuzaţiile s-au referit la deficienţe în ceea ce priveşte controalele interne şi supravegherea traderilor. Suma a fost suplimentată ulterior cu 100 milioane de dolari, printr-un acord cu o ultimă agenţie de reglementare din SUA care nu a participat la înţelegerea iniţială.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat în septembrie plata unor sancţiuni de 885 milioane de dolari pentru încheierea unei investigaţii privind practicile băncii pe piaţa creditelor ipotecare din SUA în perioada premergătoare crizei.

Citigroup şi divizia GE Capital a General Electric au încheiat înţelegeri similare, însă sumele plătite de cele două bănci nu au fost făcute publice.

Cele mai mari 6 bănci din SUA după active, printre care JPMorgan şi Bank of America, au acumulat începând de la criza financiară din 2008 costuri de peste 100 miliarde de dolari pentru acoperirea litigiilor cu autorităţile, clienţii şi investitorii. Cifra depăşeşte dividendele plătite de cele 6 bănci acţionarilor în ultimii 5 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...