Justiția spaniolă refuză să închidă dosarul în care este anchetată pentru corupție soția premierului Pedro Sanchez

Justiţia spaniolă a respins miercuri o cerere a Parchetului ce preconiza clasarea anchetei pentru corupţie care o vizează pe soţia prim-ministrului Pedro Sanchez, susţinând că există elemente "suficiente" care să justifice continuarea investigaţiilor, informează AFP. citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 29 mai 2024, 18:42
Justiția spaniolă refuză să închidă dosarul în care este anchetată pentru corupție soția premierului Pedro Sanchez

„Există indicii referitoare la presupusa săvârşire a unui delict” care sunt „suficiente” pentru ca această anchetă preliminară să continue, se arată într-o decizie a unui tribunal de la Madrid, care estimează că aceste indicii sunt „mai mult decât simple suspiciuni”.

Această decizie, luată în pofida unui raport recent al Gărzii Civile care conchide absenţa unui caz, constituie o dezavuare a Parchetului, care ceruse pe 25 aprilie „anularea” procedurii şi „clasarea cauzei”.

Dar ea constituie mai ales un revers politic pentru Sanchez, opoziţia de dreapta văzând în această anchetă o confirmare a acuzaţiilor de corupţie împotriva prim-ministrului socialist şi a guvernului său.

Ancheta a fost deschisă pe 16 aprilie pentru presupuse fapte de corupţie şi trafic de influenţă, după o plângere depusă de un colectiv apropiat extremei drepte ce o vizează pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez. Acest colectiv a recunoscut ulterior că plângerea se baza doar pe articole din presă.

Potrivit media online El Confidencial, care a dezvăluit existenţa anchetei, justiţia se interesează în special de legăturile dintre Begona Gomez şi grupul turistic spaniol Globalia.

Directorul său general, proprietarul companiei aeriene Air Europa, ar fi avut o întrevedere cu Begona Gomez atunci când grupul său negocia cu guvernul asupra acordării unui ajutor public în plină pandemie de COVID-19. Begona Gomez conducea atunci o fundaţie care semnase un acord de sponsorizare cu Globalia.

Sanchez a calificat la sfârşitul lui aprilie acuzaţiile împotriva soţiei sale drept „strategie de hărţuire şi demolare” provenind de la „media puternic marcate de dreapta şi extrema dreaptă” şi susţinute, potrivit lui, de opoziţia conservatoare.

Ministrul justiţiei Felix Bolanos a dat miercuri asigurări că raportul Gărzii Civile „a demontat piesă cu piesă toate falsele acuzaţii” împotriva Begonei Gomez. „Nu există absolut nimic” în acest dosar, „cu cât mai repede va fi clasată această anchetă, cu atât va fi mai bine”, a insistat el.

La anunţarea anchetei, Sanchez afirmase pe 24 aprilie, spre surpriza generală, că intenţionează să demisioneze şi îşi va suspenda activităţile timp de cinci zile pentru a reflecta la aceasta. În final, el a decis să rămână la putere.

Opoziţia este de părere că această pauză a fost doar o punere în scenă pentru a deturna atenţia opiniei publice şi că prim-ministrul nu a avut niciodată intenţia de a renunţa la funcţiile sale.

Te-ar mai putea interesa și
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Statele dim Uniunea Europeanăa instalat 17,2 GWh de noi sisteme de stocare în baterii (BESS) în 2023, o creștere de 94% față de 2022, marcând al treilea an consecutiv de dublare a pieței......
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea mai mare “baterie” din Balcani, cum stă România acum cu proiectele sale
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea ...
Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska ...
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Vicepreşedintele Statelor Unite Kamala Harris a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul ...
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o primă listă cu 25 de sportivi ruşi şi belaruşi autorizaţi ...