Kaspersky: În ultimii cinci ani s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări ransomware

Iniţiativa No More Ranson, începută acum cinci ani, a ajutat la preîntâmpinarea unor plăţi în valoare de 900 de milioane de euro în răscumpărări pentru deblocarea informaţiilor personale, ca urmare a unor astfel de atacuri, potrivit unui comunicat al Kaspersky, remis, luni, AGERPRES.
AGERPRES - lun, 26 iul. 2021, 15:19
Kaspersky: În ultimii cinci ani s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări ransomware

No More Ransom – iniţiativa începută în 2016 de organizaţiile de aplicare a legii şi de securitate IT pentru a ajuta victimele atacurilor ransomware să îşi recupereze fişierele – împlineşte astăzi cinci ani. Aniversarea este marcată prin câteva reuşite semnificative: s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări pentru deblocarea informaţiilor personale, iar peste 6 milioane de persoane au descărcat instrumentele gratuite de decriptare.

Ransomware este un tip de software rău intenţionat, care blochează accesul la date importante ale utilizatorilor (de obicei cu ajutorul criptării) şi permite făptaşilor să solicite o răscumpărare de la victimele lor pentru a obţine înapoi accesul la informaţiile blocate. În ultimii ani, acest tip de software devenit extrem de răspândit, provocând daune uriaşe utilizatorilor privaţi şi organizaţiilor din întreaga lume.

Pentru a ajuta oamenii şi organizaţiile să lupte împotriva ransomware-ului, Unitatea Naţională pentru Criminalitate în Tehnologie a Poliţiei Naţionale Olandeze, Centrul European de Criminalitate Cibernetică al Europol, Kaspersky şi McAfee au convenit să creeze împreună un site web în 2016. Scopul a fost acela de a ajuta victimele atacurilor ransomware să-şi recuperează datele criptate fără a fi nevoie să plătească infractorii. Pentru acest lucru, participanţii la iniţiativă au publicat instrumente de decriptare pe site-ul web.

Aceste instrumente, odată descărcate şi lansate, puteau ajuta victimele anumitor familii de ransomware să îşi recupereze datele fără a plăti nici o răscumpărare. Pe lângă instrumentele de decriptare, site-ul web conţine sfaturi de prevenire şi instrucţiuni cu privire la modul de raportare a unei infracţiuni cibernetice într-o anumită ţară.

De la începuturile sale, iniţiativa a crescut de la patru la peste 170 de parteneri, în timp ce 121 de instrumente de decriptare sunt acum disponibile pentru utilizatori. Aceste instrumente ajută în lupta împotriva celor 150 de familii de ransomware şi, în ultimii cinci ani, aproximativ şase milioane de persoane au descărcat aceste instrumente de decriptare. Potrivit experţilor No More Ransom, participanţii la iniţiativă au reuşit să împiedice infractorii să obţină profituri de peste 900 de milioane de dolari.

Kaspersky a fost şi rămâne unul dintre partenerii fondatori, care au contribuit la cele cinci instrumente de decriptare ale iniţiativei ce au ajutat la recuperarea datelor criptate de la 32 de familii de ransomware. Din 2016, aceste instrumente au fost descărcate de peste 150.000 de ori.

„De la începutul proiectului am reuşit să ajutăm foarte mulţi oameni să îşi recupereze datele personale fără să plătească. Continuăm să luptăm împotriva ransomware-ului cu partenerii noştri din industrie şi cu agenţiile de aplicare a legii din întreaga lume pentru a ajuta şi mai mulţi utilizatori şi pentru a preveni eventualele daune”, a declarat Jornt van der Weil, cercetător în securitate în Global Research and Analysis Team Kaspersky.

Te-ar mai putea interesa și
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să reconvertească mii de foști minieri și energeticieni în tehnicieni......
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Grupul britanic Spearhead International Limited, care controlează aproximativ 83.000 de hectare de teren arabil în Polonia, ...
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
54 de localităţi cu incidenţă COVID mai mare de 6 la mie – elevii de aici învaţă în sistem online
Un număr de 54 de localităţi înregistrează vineri o incidenţă a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, ...