Kaspersky: Pentru prima oară, phishing-ul financiar reprezintă peste 50% dintre toate atacurile de tip phishing

Cota phishing-ului financiar a crescut anul trecut de la 47,5% la aproape 54% din totalul atacurilor de phishing, acesta fiind un rezultat record, conform analizei realizate de Kaspersky Lab asupra ameninţărilor financiare.
Economica.net - vin, 02 mart. 2018, 18:13
Kaspersky: Pentru prima oară, phishing-ul financiar reprezintă peste 50% dintre toate atacurile de tip phishing

Potrivit unui comunicat al companiei care activează în domeniul securităţii cibernetice, remis vineri AGERPRES, tehnologiile anti-phishing de la Kaspersky Lab au detectat în 2017 peste 246 de milioane de încercări ale utilizatorilor de a accesa diverse tipuri de pagini de phishing. Dintre acestea, peste 53% au fost încercări de a accesa un site de tip financiar – cu 6% mai mult faţă de datele din 2016.

Pentru prima oară de când s-a început înregistrarea atacurilor de phishing, phishing-ul financiar a reprezentat peste 50% din total, subliniază compania.

Atacurile de phishing financiar sunt mesaje frauduloase care includ linkuri extrem de convingătoare, dar false, către site-uri care par să fie legitime. Scopul atacurilor este să obţină datele personale ale utilizatorilor, pentru conturile bancare şi de credit ale acestora, precum şi pentru conturile de online banking sau transfer de bani. 53% dintre atacurile de phishing iau această formă, ceea ce înseamnă că peste unul din două atacuri au ca scop sustragerea banilor unei victime.

În 2017, cota tuturor tipurilor de atacuri de phishing financiar – atacuri asupra băncilor, sistemelor de plată şi magazinelor online – a crescut cu 1,2, 4,3 şi, respectiv, 0,8 puncte procentuale. Cele trei categorii au reprezentat, pentru prima oară, cel mai des detectate tipuri de atacuri de phishing.

Mai mult, atacurile care ţin de categoria portaluri de Internet la nivel global – ceea ce include motoarele globale de căutare, reţelele de socializare etc. – au ajuns de pe locul al doilea în 2016, pe locul al patrulea în 2017, ceea ce reprezintă o scădere a cotei de peste 13%. Acest lucru ne arată că infractorii cibernetici au manifestat mai puţin interes în fraudarea acestor tipuri de conturi şi că preferă acum să acceseze banii direct.

Datele ne mai arată că riscul la care sunt supuşi utilizatorii de dispozitive Mac este în creştere. Contrar opiniei generale referitoare la nivelul de siguranţă oferit de dispozitivele Mac, 31,38% dintre atacurile de phishing din 2016 asupra utilizatorilor acestei platforme s-au axat pe sustragerea informaţiilor financiare. Cifrele au crescut în 2017, ajungând la o cotă de 55,6%.

‘Infractorii cibernetici îşi direcţionează forţele înspre atacurile de phishing financiar, ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să fie extra-vigilenţi. Pentru a pune mâna pe banii noştri, fraudatorii caută mereu noi metode şi tehnici, cu scopul de a ne prinde pe picior greşit. Trebuie să fim la fel de perseverenţi ca ei şi să nu le permitem infractorilor să aibă succes, iar cel mai bun mod de a face asta este de a ne îmbogăţi cunoştinţele privind securitatea cibernetică’, spune Nadezhda Demidova, analist principal privind conţinutul web la Kaspersky Lab.

Pentru a ne proteja de atacurile de phishing, experţii Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii să ţină cont de următoarele recomandări: să verifice întotdeauna legitimitatea site-urilor atunci când fac o plată online – acest lucru include verificarea conexiunilor, pentru a vedea dacă sunt de tip https şi a numelui domeniului, care trebuie să aparţină organizaţiei către care se face plata; să aleagă o soluţie eficientă de securitate care foloseşte tehnologii anti-phishing bazate pe comportamentul utilizatorilor, astfel vor putea fi identificate chiar şi cele mai noi înşelătorii de tip phishing, care nu au fost încă adăugate în bazele de date anti-phishing.

În 2017, cota phishing-ului financiar a crescut de la 47,5% la aproape 54% din totalul atacurilor de phishing. Este un rezultat record, conform statisticilor Kaspersky Lab privind phishing-ul financiar.

‘Mai mult de 1 din 4 încercări de a încărca o pagină de phishing, care a fost blocată de produsele Kaspersky Lab, avea legătură cu phishing-ul bancar. Numărul de atacuri de phishing care au vizat sistemele de plată şi magazinele online a reprezentat aproximativ 16%, respectiv 11% din total în 2017. Este o creştere uşoară faţă de 2016. Cota de atacuri de phishing financiar cu care s-au confruntat utilizatorii de Mac-uri aproape că s-a dublat, reprezentând aproximativ 56% din total’, afirmă compania.

În ceea ce priveşte malware-ul bancar, numărul de utilizatori afectaţi de troieni bancari a ajuns de la 1,089 milioane în 2016, la 767.072 în 2017, ceea ce reprezintă o scădere de 30%.

19% dintre utilizatorii atacati de malware bancar au fost utilizatori corporate. Utilizatorii care s-au confruntat cel mai des cu malware-ul bancar provin din Germania, Rusia, China, India, Vietnam, Brazilia şi Statele Unite.

Zbot este în continuare cea mai răspândită familie de malware bancar (afectând aproape 33% dintre utilizatorii atacaţi), pe locul doi aflându-se familia Gozi (27,8%).

În 2017, numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu malware bancar pentru Android a scăzut cu aproximativ 15%, ajungând la 259.828 în întreaga lume. Doar trei familii de malware bancar au cauzat majoritatea atacurilor asupra utilizatorilor (peste 70%).

Rusia, Australia şi Turkmenistan sunt ţările cu cel mai mare procent de utilizatori afectaţi de atacuri cu malware bancar pe dispozitivele Android.

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice, prezentă pe piaţă de peste 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...