Kazahstanul ar putea amenda cu două miliarde de dolari unele companii care operează zăcământul Karachaganak – Bloomberg

Kazahstanul ia în considerare impunerea unei amenzi de două miliarde de dolari societăţii mixte formate din BG Group Plc şi Eni SpA, pentru că nu şi-a îndeplinit anumite obligaţii contractuale legate de proiectul Karachaganak, din nord-vestul ţării, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 20:43
Kazahstanul ar putea amenda cu două miliarde de dolari unele companii care operează zăcământul Karachaganak - Bloomberg

BG Group Plc şi Eni SpA operează al doilea mare zăcământ de gaze şi ţiţei din Kazahstan, iar amenda ar putea fi impusă deoarece statul are nevoie de venituri suplimentare pentru a-şi majora finanţele, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Suma de două miliarde de dolari reprezintă un nivel similar cu amenzile pe care Guvernul de la Astana a ameninţat că le va impune, în disputa din 2010, în urma căreia compania de stat KazMunaiGaz a preluat 10% din zăcământul Karachaganak. Sursele susţin că după anunţarea amenzii statul va încerca să-şi majoreze participaţia deţinută în proiect.

Eni şi BG deţin fiecare 29,25% din zăcământul Karachaganak, iar grupul american Chevron şi compania rusă Lukoil deţin 18% şi, respectiv, 13,5%.

Uzakbay Karabalin, adjunctul ministrului kazah al Energiei şi fost preşedinte al companiei petroliere KazMunayGaz, a declarat luna trecută că Kazahstanul ar putea să-şi reducă producţia de petrol cu aproape 10% anul viitor, dacă preţul petrolului va scădea până la 30 de dolari per baril.

Reducerea producţiei de petrol a Kazahstanului, care exportă o mare parte din producţia sa în Europa şi Asia, ar putea ajuta pieţele globale să se echilibreze, după ce, în cursul acestui an, preţul ţiţeiului a atins cele mai scăzute valori din ultimii şapte ani.

În ultimii ani, oficialii kazahi au sperat că vor putea creşte producţia de petrol graţie uriaşului zăcământ Kashagan, la care a fost demarată producţia în luna septembrie 2013 după mai multe întârzieri şi depăşiri de costuri. Însă, la doar câteva săptămâni de la inaugurare, producţia a fost oprită după detectarea unor scurgeri de gaze, iar în septembrie Uzakbay Karabalin a estimat că producţia nu va fi reluată înainte de 2017. Karabalin a precizat, însă, că revizuirea prognozelor de producţie nu este legată de întârzierile apărute la Kashagan, ci de modificarea preţului la petrol şi, în consecinţă, a costurilor.

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 de ţări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care operează în România şi un jucător important în bazinele Mării Negre şi Mării Mediterane.

Compania are activităţi în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading şi servicii industriale.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.400 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci candidaţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate au trecut ...
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de mare viteză în ultimii 100 de ani
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de ...
România se situează pe locul 24 într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă, cu o rețea ...