Klaus Iohannis: Nu vor fi impuse restricții naționale, ci doar locale, unde sunt focare. Alegerile vor fi organizate pe 6 decembrie

Președintele Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni începând cu ora 18.00.
Economica.net - mie, 07 oct. 2020, 15:03
Klaus Iohannis: Nu vor fi impuse restricții naționale, ci doar locale, unde sunt focare. Alegerile vor fi organizate pe 6 decembrie

Cifrele raportate în România privind infectările cu noul coronavirus, dar şi decesele din cauza COVID-19 „trag un puternic semnal de alarmă de care avem toţi responsabilitatea să ţinem cont”, a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis. El a afirmat că, în această zi, a fost înregistrată „cea mai mare creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire” şi a apreciat că sunt „cifre extrem de îngrijorătoare”.

Iohannis a  spus măsurile de restricții sunt invitabile, iar situații este complicată nu doar în România, dar în toate țările europene. Sistemele medicale au fost supuse unor mari presiuni. Klaus Iohannis a transmis un mesaj special de mulțumire tuturor medicilor și personalului medical pentru profesionalism și abnegație.

„Avem încredere în medicii noștri. Lunile care vor urmă nu vor fi deloc ușoare. Vreau să-i asigur pe medicii, asistenții medicali pe managerii de spitale că sunt alături de ei. Este o lupta în care avem cu toții o mare responsabilitate”, a spus Iohannis.

Situații epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de începerea pandemiei. Și cu cât crește numărul de infectări, ne îndepărtăm mai mult de această întoarcere. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate.

Despre impunerea restricțiilor

„Strategia e clară. Vom reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara. Dacă avem focare semnificative în județe, acolo se va acționa. Aceste restricții se bazează pe evaluările specialiștilor. Avem situații foarte diferită din foarte multe localități din România. Este foarte bine să se acționeze local, țintit, pentru că măsurile să acționeze acolo unde se răspândește boala”, a explicat Iohannis.

Despre alegerile parlamentare

Președintele a susținut că alegerile trebuie să se desfășoare pe 6 decembrie, în ciuda pandemiei, pentru că mandatele parlamentarilor expiră pe 20 decembrie. Alegerile s-ar putea amâna cu trei luni, dar nu există siguranță că atunci condițiile vor fi mai bune, iar Parlamentul ar funcționa fără posibilitatea de a da legi organice. Mandatul Parlamentului nu poate sa fie prelungit prin lege. Data alegerile trebuie stabilită în termeni rezonabile astfel încât să se termine mandatele la termen și să înceapă celelalte. În opinia președintelui, e la fel de riscant pentru oameni să meargă să voteze precum ar fi să se ducă să cumpere pâine. În schimb campania se va desfășura în condiții mai atipice. Mai mult în online, pe televizor și prin radio.

„O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am spus aceste lucruri şi înainte de alegerile locale şi am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că a funcţionat rezonabil de bine. Nu au fost incidente epidemiologice. Însă, este clar că, dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la alegerile locale. Însă alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline”, a afirmat Iohannis.

„Asta este, aşa scrie în Constituţie. După care, chiar dacă ar rămâne, nu mai are puteri depline, nu mai poate să de legi organice, nu mai poate nici să le ia în discuţie. Cu cât am putea să amânăm alegerile?”, a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că, potrivit Constituţiei, alegerile pot fi amânate cu până la trei luni.

„Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia peste trei luni, situaţia epidemiologică, va fi net mai bună în iarnă spre primăvară faţă de 6 decembrie”, a apreciat Iohannis.

Despre închiderea teatrelor și cinematografelor în București

Preşedintele Iohannis a declarat că măsurile privind închiderea teatrelor şi cinematografelor au fost luate de autorităţi la sfatul experţilor.

„Sunt mai multe domenii care au fost grav afectate de această pandemie şi, într-adevăr, cultura este unul dintre domeniile care a fost extrem de mult afectat. Este însă clar că aici vorbim despre măsuri care sunt luate de autorităţi la sfatul experţilor. Există un comitet naţional, comitete judeţene, experţi care recomandă politicienilor ce măsuri trebuie să ia într-un moment sau altul pentru a îngrădi răspândirea acestui virus. Din păcate, cultura de cele mai multe ori s-a manifestat prin spectacole şi la spectacole se întâlnesc oameni şi atunci consideră experţii că riscul este mai mare şi trebuie îngrădite aceste întâlniri. E regretabil, însă am speranţe că vom trece cu bine peste această perioadă, inclusiv cultura românească să treacă cu bine. Multe festivaluri au găsit forme de videoconferinţe, de manifestări online şi aşa mai departe. Şi eu abia aştept ca, după terminarea acestei pandemii, cultura să-şi reia locul de cinste pe care trebuie să-l aibă în societatea românească”, a spus şeful statului.

Despre CNA

Klaus Iohannis a afirmat că pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este necesară „altă lege de funcţionare” şi a subliniat influenţa politică în ceea ce priveşte componenţa Consiliului.

„În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, care-şi fac treaba foarte bine. Pe de altă parte, ştim că CNA-ul este constituit pa baza unui vot politic, deci într-un fel, zic eu nepotrivit, reflectă majorităţile din Parlament, adică mai mulţi pesedişti decât altceva şi atunci ne dăm seama că este un pic problematic. După părerea mea, pentru CNA trebuie găsită altă formulă, altă lege de funcţionare, pentru a avea realmente persoane competente şi independente în CNA, care atunci vor putea să ia măsuri aşa cum se cuvine”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că în CNA „sunt persoane competente, independente, bine intenţionate, dar CNA-ul în ansamblu putea să facă o treabă mai bună”.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...