La ce să ne așteptăm de la bugetul pe 2021. Creșterea economică e pusă la îndoială. Deficit mai mare decât planul. Salariile stagnează

Venit (?) cu o întârziere care a făcut ca România să funcționeze în primele două luni din 2021 pe bugetul de anul trecut, Bugetul 2021 are la bază estimări făcute recent publice de statul român, prin Comisia Națională de Prognoză (CNP). Cifrele instituției ar fi trebuit să fie baza pe care se face bugetul. Dar unele, esențiale, s-au schimbat deja prin discursuri publice, altele sunt puse la îndoială de economiștii băncilor private. Într-una dintre următoarele două zile ar trebui să-l vedem așa cum a fost întocmit, după spusele premierului Florin Cîțu. Există un indiciu clar în datele CNP că salariile bugetarilor nu vor mai crește anul acesta.
Ionut Tudorica - lun, 08 feb. 2021, 10:33
La ce să ne așteptăm de la bugetul pe 2021. Creșterea economică e pusă la îndoială. Deficit mai mare decât planul. Salariile stagnează

Pentru anul 2021, obiectivul la nivel macroeconomic este acela de a recupera în mare parte scăderea economică din anul 2020, creându-se premisele unei creşterii economice sustenabile. Prognoza pentru 2021 prevede un avans al produsului intern brut de 4,3%, scrie CNP. Cifră avansată încă de anul trecut de premierul Cîțu.

Aceasta înseamnă că Bugetul 2021 se bazează pe venituri și cheltuieli mai mari, în concordanță cu această creștere economică. 

Însă acest ritm de creștere economică a fost pus la îndoială de economiștii băncilor. Unul dintre ei, Florian Libocor, economistul BRD, care a spus că riscurile luate de el în calcul ar putea duce economia la o creștere de doar 1,4% în 2021.

Legal, ultimele estimări ale CNP stau la baza cadrului economic pe care se calculează bugetul anual național și, ulterior, rectificările.

Altfel, CNP aruncă o urmă de îndoială asupra Prognozei pe care se face bugetul. Într-o notă anexată Prognozei, instituția spune așa: Riscurile identificate care pot influenţa estimarea creşterii economice din anul curent, în special în primul semestru, sunt severe şi interconectate, dublate de un grad ridicat de incertitudine cu privire la apariţia de noi focare în contextul pandemic, implementarea vaccinului, viteza redresării principalilor parteneri comerciali, schimbările de comportament ale consumatorilor etc. Riscurile asupra dinamicii economice sunt preponderent de natură externă, economia României fiind strâns dependentă de situaţia schimburilor comerciale cu Zona Euro la nivelul unor activităţi din industrie cu valoare adăugată ridicată.

Renunțarea la 7 fix

Premierul Cîțu a susținut în mai multe rânduri că țintește un deficit bugetar de 7% din PIB în 2021. Ar însemna o consolidare fiscală majoră, față de anul trecut (deficitul pe execuția preliminată pentru 2020 fiind de 9,79%). Însă și această țintă a fost pusă la îndoială de economiștii băncilor.

ING Bank, bancă la care premierul a fost angajat când lucra în privat, a scris zilele trecute într-un raport că deficitul bugetar nu poate fi sub 7,3% din PIB. Ulterior, premierul a ieșit public și a recunoscut că un asemenea scenariu este posibil, fiind pentru prima dată când renunță public la ținta de 7%.

Înghețarea salariilor la stat

O parte importantă a politicii de reducere a deficitului bugetar este înghețarea salariilor bugetarilor. Înghețare care se vede tot în cifrele CNP, date guvernului spre facerea Bugetului 2021.

Creșterea câștigului salarial mediu pe economie anul trecut a fost de 6,5%, după CNP. În condițiile în care cheltuielile de personal ale statului au avansat cu 7,5%. Pentru anul în curs este estimată doar o creștere de 4,5% a câștigurilor salariale pe economie. Surse guvernamentale declarând pentru ECONOMICA.NET că această scădere bruscă de dinamică ar fi estimată luând în calcul înghețarea salariilor de la stat. Luând în calcul și inflația, avansul real al salariilor ar urma să fie de doar 2%, în toată economia, procent echivalent cu o stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări. După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins ...