Lavinia Săniuţă a dispus interceptarea ilegală a angajaţilor Apa Nova şi a autorizat plăţi ilegale

Directorul general al Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă, este acuzată de procurorii DNA Ploieşti că, în calitatea deţinută, a dispus monitorizarea şi interceptarea ilegală a angajaţilor companiei, măsuri similare fiind luate şi de foştii directori Bruno Roche şi Laurent Lalague.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 20:09
Lavinia Săniuţă a dispus interceptarea ilegală a angajaţilor Apa Nova şi a autorizat plăţi ilegale

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Lavinia Săniuţă este urmărită penal sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, violarea vieţii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor.

Totodată, procurorii au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale şi faţă de directorul general adjunct al Apa Nova Bucureşti, Giovana Soare, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la spălare a banilor, dar şi faţă de omul de afaceri Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, pentru complicitate la luare de mită şi violarea vieţii private.

Cei trei au fost audiaţi la DNA Ploieşti, în urmă cu câteva săptămâni, în calitate de martori în acest dosar.

În comunicatul DNA se arată că, la nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA, a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

În acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu SC SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010 – 2015, contractele având acest obiect au fost semnate de directorii Bruno-Daniel-Paul Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă.

‘În perioada 2010 – 2015, Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalaue şi Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de directori ai SC Apa Nova SA Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor SC Apa Nova SA Bucureşti, exercitate în baza unor contracte încheiate între această din urmă firmă, pe care au reprezentat-o, şi SC SIS Strategy SRL, societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate de aceasta’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit DNA, din 15 iunie 2015, de când a preluat funcţia de director general al Apa Nova Bucureşti, Săniuţă a ‘relaţionat’ cu Teodor Sterian privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei şi primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei.

‘Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, (…) după ce lucrătorii DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC Apa Nova SA, potenţiali martori în cauză, au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă’, se precizează în comunicat.

De asemenea, suspectul Laurent Lalague, în calitate de director financiar, respectiv director general al SC Apa Nova SA Bucureşti, a pretins, în perioada 2011 – 2013, directorului general al unei societăţi comerciale şi a primit de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro, în total minimum un milion de euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună ca Apa Nova Bucureşti să atribuie lucrări respectivei firme.

Banii pretinşi de Laurent Lalague erau remişi în numerar prin intermediul lui Teodor Sterian, persoană indicată în acest sens chiar de către Lalague.

Procurorii DNA Ploieşti susţin, totodată, că Lavinia Săniuţă, în calitate de director Apa Nova, le-a impus angajaţilor companiei să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Ovidiu Semenescu în interesul firmelor din grupul Veolia.

‘Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora a solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian ar fi primit suma de 4.000.000 lei’, spun anchetatorii.

Potrivit acestora, în perioada 2014-iunie 2015, în calitate de director general adjunct al Veolia România şi, din 15 iunie 2015 director general Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, urmare a unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, de Vlad Moisescu şi de Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi Apa Nova Bucureşti.

Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Săniuţă în perioada menţionată.

‘Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a SC Apa Nova SA Bucureşti’, se arată în documentul citat.

De asemenea, DNA Ploieşti susţine că, în perioada 2011-2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai societăţii, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct al Veolia România, în complicitate cu Semenescu, Moisescu şi Giovana Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive ce au avut ca scop înregistrarea în contabilitatea SC Apa Nova SA Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.

‘Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze SC Apa Nova SA Bucureşti, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale ‘tip fantomă’. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia ‘achiziţii mărfuri’, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri’, susţin procurorii.

Totodată, Giovana Soare, director general adjunct al Apa Nova de la începutul anului 2014, este acuzată că, în urma unei înţelegeri prealabile avută cu Semenescu, a semnat, din partea SC Veolia Apă Servicii SRL Bucureşti, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte şi alte documente contabile, încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de
Semenescu, Moisescu şi Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală, este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA , iar prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Pe perioada controlului judiciar, Lavinia Săniuţă şi Giovana Soare au interdicţia de a desfăşura activităţi în calitate de funcţionar în cadrul Apa Nova şi în cadrul firmelor din grupul Veolia România, iar Teodor Sterian are interdicţia de a derula activităţi în firme care au ca obiect de activitate ‘investigaţii’, inclusiv SC SIS Strategy SRL Ilfov.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...