Legea 193/2000 – Clauzele abuzive ar putea ajunge la un Tribunal comercial. Nu este exclusă o nouă amânare

Procesele pe clauze abuzive ar putea ajunge la Tribunalul Comercial Bucureşti, enitate care încă nu există, potrivit Ministerului Justiţiei. Modificările la legea 193/2000 care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele s-ar putea să nu intre, însă, în vigoare la 1 octombrie.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 10:02
Legea 193/2000 - Clauzele abuzive ar putea ajunge la un Tribunal comercial. Nu este exclusă o nouă amânare

De la 1 octombrie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract, va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist.

Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de procedură civilă, la 15 februarie, modificările au fost prorogate de două ori.

Comunitatea bancară a cerut modificarea legii, având în vedere pierderile potenţiale pe care le-ar putea suporta.

„Există discuţii despre cum ar trebui să sune cele două texte. Să rămână în varianta aceea, să vină cu modificări sau să fie amânate”, a declarat Aurel Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Una dintre propunerile bancherilor este ca aceste procese să se judece exclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Jutiţie, faţă de prevederile din restul Codului de procedură, care spune că procesele se judecă în sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal şi apelul la Curtea de apel.

„Înalta Curte nu vrea să ajungă litigiile la dumnealor. S-a urmărit o degrevare chiar la cererea Înaltei Curţi, să îşi îndeplinească rolul. Şi e o poziţie normală”, spune Moţiu, care a arătat în prealabil că se urmăreşte întărirea rolului de Curte de Casaţie a Înaltei Curţi.

Aceste procese ar putea ajunge la un tribunal specializat, dacă acesta se înfiinţează în timp util.

„Există o discuţie şi cu Tribunalul Comercial Bucureşti. Dacă se înfiinţează în toamna asta poate şi există opţiunea să soluţioneze asemenea cauze, cu judecători specializaţi, să existe un training al lor”, spune reprezentantul guvernului.

Deşi termenul la care ar trebui să intre în vigoare legea se apropie cu rapiditate, nu s-a luat încă o decizie.

„Nu s-a luat o decizie de amânare. Se poate să se adopte textele într-o variantă modificată, sau pot să intre aşa cum sunt acum în vigoare. Dat fiind termenul foarte scurt, dacă se va aduce vreo modificare, se aduce prin ordonanţă de urgenţă. Dacă nu se intervine în niciun fel, intră în vigoare cum sunt acum”, a declarat Moţiu.

Acesta a adăugat că decizia aparţine ministrului Robert Cazaciuc.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...