Legea irigaţiilor – Constantin a găsit o soluţie. Proiectul de act normativ ar putea intra miercuri în Plen

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reuşit să treacă prin Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor proiectul Ordonanţei nr. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF şi care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de îmbunătăţiri funciare respins săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaţilor.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 12:47
Legea irigaţiilor - Constantin a găsit o soluţie. Proiectul de act normativ ar putea intra miercuri în Plen

Anunţul a fost făcut marţi de şeful MADR la începutul discuţiilor programate cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, la sediul ministerului de resort, după un vot, la limită, obţinut în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

‘Vestea bună este că am identificat o soluţie şi am pus-o în aplicare pentru că nu se putea să venim din nou în Parlament cu aceeaşi lege, fiind lege organică, iar ca să dăm o Ordonanţă de Urgenţă nu era posibil pentru că se prevedea schimbarea regimului de proprietate şi acest lucru se face doar prin proiecte de lege. Am făcut o solicitare în calitatea mea de deputat ca să se pună pe ordinea de zi la Comisie această lege de aprobare a OUG 4/2015 pe care Guvernul a emis-o în acest an şi prin care angajăm la ANIF 995 de oameni din cei 3.500 pe care Guvernul precedent i-a dat afară. Practic, toată legea veche s-a transformat în amendamente pe care le-am pus pe masa Comisiei astăzi şi mă bucur că dincolo de discuţiile politice interminabile s-a făcut majoritate şi într-o oră s-a votat din nou legea de aprobare a OUG 4/2015. Aceasta cuprinde exact aceleaşi lucruri pe care le-am discutat pe proiectul de lege anterior în Comisie’, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Acesta speră ca, dacă va obţine toate avizele în cursul acestei zile, să intre miercuri cu proiectul în plen sau cel târziu săptămâna viitoare, iar ulterior documentul să meargă la promulgare.

‘Aştept să ia toate avizele necesare şi mâine să intre în plen, dacă nu mâine, cel târziu săptămâna viitoare şi să reparăm astfel greşeala pe care nu vreau să o pun numai în tabăra opoziţiei, pentru că şi noi am greşit că nu ne-am mobilizat, dar nu îmi închipuiam că oamenii prezenţi în sală nu vor vota un astfel de proiect. Pe urmă, sper ca, împreună cu dumneavoastră, cu acel comitet tehnic de la minister şi comitetul interministerial pe care îl vom face să stabilim priorităţile de investiţii. Este un lucru la care ne-am angajat şi în faţa Comisiei de Agricultură pentru că nu putem să punem doar suma în buget. De altfel, nici nu ar trece Legea bugetului de stat fără să avem anexa cu investiţiile care se vor face’, a adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, investiţiile în infrastructura principală vor începe cu zonele în care s-au început investiţiile pe infrastructura secundară astfel încât ‘să nu ieşim din termenul prevăzut de comisie pentru o infrastructura totală’.

De asemenea, şeful MADR a subliniat că soluţia găsită în ultimul moment pentru realizarea investiţiilor în infrastructura de irigaţii este cea mai bună, fiind optimist că se va implementa cât mai repede deoarece ‘era o necesitate’. Constantin şi-a cerut scuze vizavi de reacţiile pe care le-a avut săptămâna trecută la adresa unor politicieni, după respingerea proiectului din Parlament.

‘Proiectul respins săptămâna trecută în Parlament cu privire la reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, pe care noi l-am considerat cel mai important din ultimii 20-25 de ani, era o necesitate pe care o aveam şi datorită faptului că avem prin PNDR alocate resurse financiare ca să reabilităm toată infrastructura secundară. Însă, este o condiţie: dacă nu reabilităm infrastructura principală la care să conectăm ceea ce investim din fonduri europene, pierdem fondurile, adică o să ne ceara înapoi Comisia toate investiţiile făcute prin PNDR. De aici şi supărarea mea şi de obicei la supărare oamenii spun şi lucruri mai dure. Eu am fost azi în Comisie la Camera Deputaţilor şi mi-am cerut scuze dacă am jignit pe cineva, dar supărarea mea a fost legată de faptul că neavând o lege cât mai repede, nu putem să prindem în bugetul pe 2016 sumele necesare începerii reabilitării infrastructurii principale’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care se viza alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii în vederea reducerii costurilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat vineri, la Focşani, că nu va mai participa niciodată la dezbaterile din Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor atâta timp cât deputatul PNL Nini Săpunaru va conduce această comisie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...