1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Legea privind emiterea de monedă electronică, publicată în MO, intră în vigoare la sfârşitul anului. Cine are dreptul să emită şi în ce condiţii

Legea privind activitatea de emitere de monedă electronică a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în termen de 30 de zile.

13 noi, 2019 | | ECONOMICA.net

Legea, iniţiată de Guvern, transpune în legislaţia românească prevederi din Directiva europeană 2.366/2015, referitoare la reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică.

Actul normativ reglementează autorizarea, cerinţele operaţionale şi supravegherea instituţiilor emitente de monedă electronică, desfăşurarea activităţii de servicii de plată şi de către instituţiile emitente de monedă electronică, registrul acestor instituţii, secretul profesional, schimbul de informaţii şi registrul tranzitoriu aplicabil acestor instituţii. De asemenea, stabileşte drepturi şi obligaţii pentru instituţiile emitente de monedă electronică.

Astfel, activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de: instituţii de credit; insitutţii emitente de monedă electronică, furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică; Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice; statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

BNR poate acorda autorizaţie doar unei persoane juridice române constituite în baza Legii societăților 31/1990, care are sediul real pe teritoriul României și care emite cel puțin o parte din moneda electronică pe teritoriul țării. Ttotodată, BNR este autoritatea responsabilă cu supravegherea prudenţială a emitenţilor.

Orice entitate care intenţionează să emită monedă electronică pe teritoriul României trebuie să dispună de o autorizaţie înainte de începerea acestei activităţi.

De asemenea, instituţiile emitente trebuie să dispună la data autorizării de un capital iniţial de cel puţin echivalentul în lei a 350.000 de euro.

Emitenţii sunt obligaţi să emită moneda electronică la o valoare egală cu cea a fondurilor primite în schimbul acesteia la momentul primirii fondurilor.

Emiterea, fără drept, de monedaă electronică constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă.

De asemenea, instituţiile emitente pot primi amenzi cu valori între 50.000 şi 100.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Preşedintele Klaus Iohanis a promulgat săptămâna trecută Legea privind activitatea de emitere de monedă electronică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO