Legea Sănătăţii 2012: se schimbă administratorul banilor noştri viraţi la Fondul Sănătăţii

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), administratorul banilor asiguraţilor, se va reorganiza în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate. Actualele case judeţene de sănătate se vor desfiinţa şi coagula în case regionale, care mai departe vor fi organizate ca societăţi mutuale de asigurări. Economica.net vă spune ce schimbări de fond aduce proiectul noii legi a Sănătăţii strict la nivelul organizării instituţiei care ne gestionează banii şi cum vor fi afectaţi asiguraţii de restructurarea instituţiei.
Cristina Şomănescu - mie, 04 iul. 2012, 08:20
Legea Sănătăţii 2012: se schimbă administratorul banilor noştri viraţi la Fondul Sănătăţii

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi aşezată pe baze noi, cel puţin la nivelul structurilor organizatorice de la centru şi din teritoriu.
CNAS nu va mai exista, cel puţin sub acest nume, odată intrată în vigoare noua lege a Sănătăţii (în 2015). Rolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi preluat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS). Autoritatea Naţională de Reglementare va putea prelua oamenii şi patrimoniul CNAS. În teritoriu, casele judeţene de asigurări se vor reorganiza în case teritoriale de asigurări, într-o primă etapă. După ce casele judeţene de asigurări s-au coagulat în case teritoriale de sănătate, ele vor putea să se organizeze ca societăţi mutuale de asigurări.

În linii mari, acestea sunt schimbările importante, anunţate în proiectul noii legi a Sănătăţii privind organizarea administratorului banilor asiguraţilor. Reorganizarea Casei Naţionale şi a caselor judeţene de sănătate are un scop foarte clar: spargerea monopolului CNAS asupra banilor asiguraţilor. Monopolul Casei asupra banilor din contribuţiile asiguraţilor va fi desfiinţat prin recalibrarea sistemului de asigurări încât să permită intrarea în piaţă a asiguratorilor privaţi, care vor concura între ei dar şi cu asiguratorii publici de sănătate, care sunt tocmai societăţile mutuale de asigurări, menţionate mai sus (care coagulează casele judeţene dintr-o regiune).

Cum ar putea fi afectaţi pacienţii de marea reorganizare a CNAS

1. În primul rând, pacienţii câştigă opţiuni din care îşi vor alege asiguratorul la Sănătate. Până acum nu au avut de ales. Banii lor au fost administraţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Odată cu noua lege a Sănătăţii, declarativ, pacienţii vor avea alternative. Legea va permite şi asiguratorilor privaţi să facă asigurări obligatorii, aşa cum şi asiguratorii publici (societăţile mutuale de asigurări) pot încheia asigurări facultative. În noua lege, sistemul de asigurare la Sănătate este gândit flexibil, încât pacientul să aleagă asiguratorul/asiguratorii care-i oferă servicii medicale cât mai apropiate de aşteptările sale. În acest context, e important de precizat ca să nu fie confuzii că ANRAOS va gestiona şi repartiza către asiguratorii din piaţă doar banii provenind din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor.

2. Pacienţii vor putea afla oricând informaţii actualizate despre modul în care au fost cheltuiţi banii pe care Fiscul i-a colectat de la ei, aferenţi contribuţiei lor obligatorii la Sănătate. Contribuţiile obligatorii la Sănătate ale pacienţilor vor fi în continuare colectate de Fisc, dar nu în contul CNAS, pentru că instituţia nu va mai exista, ci în contul Autorităţii Naţionale de Reglementare. Iar toate tranzacţiile făcute cu banii colectaţi de la asiguraţi, precum şi cuantumul sumelor strânse de la asiguraţi vor fi publice şi actualizate pe site-ul Ministerului de Finanţe. În prezent, nici asiguraţii, nici Ministerul Sănătăţii nu ştiu cum sunt cheltuiţi aceşti bani.
De ce e important să avem acces în timp real la informaţii despre cheltuirea banilor din contribuţiile obligatorii la Sănătate? Răspunsul scurt: trenează suspiciuni de fraudare a Fondului Sănătăţii, constituit din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor.

Ministerul Sănătăţii suspectează că o parte din banii strânşi din contribuţiile asiguraţilor sunt repartizaţi la alte fonduri decât Fondul Sănătăţii. Adică banii pe care-i plătim obligatoriu, lunar, la Sănătate sunt la dispoziţia statului ca să acopere găurile negre din alte sectorare decât Sănătatea.
În prezent, nici asiguraţii, nici Ministerul Sănătăţii nu ştiu ce se întâmplă cu banii viraţi de pacienţi la Sănătate în acest Fond. Chiar Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că suspectează Ministerul de Finanţe şi ANAF că „îndestulează alte fonduri decât Fondul Sănătăţii” cu banii strânşi de la asiguraţi.
Ca să rezolve această problemă, proiectul noii legi a Sănătăţii prevede ca Fondul Sănătăţii constituit din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor să fie gestionat autonom şi transparent de Autoritatea Naţională de Reglementare. În acest sens, toate informaţiile despre Fondul de Sănătate constituit din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor – inclusiv rulajele şi tranzacţiile făcute în ultima lună – vor fi publicate şi actualizate lunar pe site-ul Ministerului de Finanţe şi vor putea fi accesate de oricine.

Prin transparentizarea cheltuirii banilor din contribuţiile obligatorii ale pacienţilor, proiectul noii legi a Sănătăţii aduce o schimbare aşteptată de multă vreme, cel puţin de asiguraţi.

Ce trebuie să ştiţi despre asiguratorii publici de sănătate

Aşa cum am arătat mai sus, se vor desfiinţa casele judeţene de asigurări de sănătate, conform proiectului noii legi a Sănătăţii. Ele vor coagula în case regionale de sănătate, care într-o etapă ulterioră vor funcţiona ca societăţi mutuale de asigurări obligatorii de sănătate.

Fără să intrăm în detalii tehnice, menţionăm câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o societate mutuală de asigurări de sănătate, ca să poată încheia contract cu Autoritatea Naţională de Reglementare. Condiţiile trebuie îndeplinite cumulativ. O societate mutuală trebuie să aibă asiguraţi din minimum trei judeţe, numărul asiguraţilor din fiecare judeţ trebuie să reprezinte minimum 10% din numărul total al asiguraţilor din judeţul respectiv iar societatea trebuie să fie autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (lista condiţiilor continuă, dar nu vom insista aici pe acest subiect).

Cum vă veţi asigura la o societate mutuală de asigurări?

Sintetic, prin depunerea unei adeziuni la o societate mutuală de asigurări, de oriunde din ţară, nu neapărat din regiunea în care locuiţi. Când societatea mutuală de asigurări va avea 1 – 1,5 milioane de asiguraţi care au devenit membri aderenţi ai societăţii, ea va putea funcţiona.

Noul administrator al banilor din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor: Autoritatea Naţională de Reglementare. Cu ce se va ocupa

Aşa cum îi spune numele, ea va funcţiona ca organism de reglementare a sistemului de asigurări obligatorii de sănătate. Autoritatea Naţională de Reglementare va gestiona şi repartiza banii din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor către asigurători publici şi privaţi.
Autoritatea Naţională de Reglementare va monitoriza şi controla activitatea asiguratorilor din sistemul de asigurări obligatorii de sănătate, inclusiv prin verificări încrucişate la nivelul furnizorilor de servicii de sănătate, mai prevede proiectul de lege.

În fine, Autoriatea va fi şi administratorul platformei informatice care cuprinde sistemul informatic unic integrat, sistemul de prescriere electronică, sistemul cardului naţional de sănătate şi sistemul dosarului naţional al pacientului.
Autoritatea Naţională de Reglementare va avea un preşedinte numit de premier, pe o perioadă de 4 ani. Din Consiliul de Administraţie al Autorităţii Naţionale de Reglementare vor face parte doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, câte un reprezentant al Ministerului de Finanţe, al Ministerului Muncii, al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, al asiguratorilor publici şi al asiguratorilor privaţi. Asociaţiile de pacienţi, sindicatele, patronatele vor fi şi ele reprezentate în CA al Autorităţii Naţionale de Reglementare.

ECONOMICA.NET vă prezintă zilnic în câte un articol cele mai importante modificări aduse de noua lege a Sănătăţii şi cum vă vor afecta ele în mod direct.

Citiţi şi: Legea Sănătăţii 2012: eşti dispus să plăteşti 300 de euro în plus pe an la Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...