Câte un supermarket pe metrul pătrat. Lidl şi Carrefour deschid magazine unul lângă altul

Astăzi, retailerul francez Carrefour a inaugurat la Târgovişte cel de-al doilea magazin Supeco din ţară, conceptul hibrid ce combină elementele unui discounter cu cele ale unui cash&carry. Unitatea este la un număr distanţă de un magazin Lidl ce îşi va deschide porţile pe 30 octombrie. 
Alina Stanciu - joi, 23 oct. 2014, 10:15
Câte un supermarket pe metrul pătrat. Lidl şi Carrefour deschid magazine unul lângă altul

Aglomeraţia de magazine de acelaşi tip operate de companii concurente devine o practică în retailul autohton. Este o chestiune asumată pe care unii jucători din piaţă au început să o folosească ca strategie de marketing.“Bonjour Carrefour, bine te-am gasit!, scrie adesea în mesajele publicitare prin care Profi, numărul doi pe piaţa supermarketurilor după numărul de magazine, îşi anunţă prezenţa într-un anumit oraş. Acum, jocul se poartă în mai mulţi, după ce  francezii de la Carrefour au plusat cu un nou tip de magazin: Supeco, un hibrid între un discounter şi un cash&carry. Un bulevard din Târgovişte, a devenit astfel un pol al cumpărăturilor unde Lidl, Supeco şi Profi înceacă să îşi atragă clienţii.

Lidl şi Supeco la un număr distanţă 

Târgovişte este oraşul în care francezii au decis să testeze piaţa cu un al doilea magazin Supeco din România, după ce primul a fost inaugurat la finele lunii septembrie în Râmnicu Vâlcea. Magazinul s-a deschis astăzi, pe bd IC Brătianu numărul 14, sub sloganul „Economii în fiecare zi” care descrie scopul conceptului: atragerea de clienţi prin preţuri competitive. Începînd cu 30 octombrie, Supeco va avea însă un puternic competitor, la un număr distanţă. Compania germană Lidl a anunţat astăzi că săptămâna viitoare va inaugura al doilea magazin din Târgovişte, pe aceeaşi stradă, la numărul 13 E.  Totodată, pe aceeşi arteră, la numărul 32 există şi o unitate Profi.”Lidl continuă investiţiile în România prin inaugurarea pe data de 30 octombrie a unui magazin nou construit, reţeaua sa din România însumând în prezent 181 de magazine. Noua unitate se deschide în Târgoviște, pe Bulevardul I.C Brătianu, nr.13 E, are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 1.200 m² și pune la dispoziția clienților 125 de locuri de parcare. Totodată, cu ocazia deschiderii acestui magazin au fost create 25 de noi locuri de muncă la nivel local”, se arată într-un comunicat al companiei. 

Diferenţe de concepte

Luat în ansamblu, Supeco nu intră în competiţie directă cu niciun alt retailer, urmare a conceptului unic la nivel naţional. În niciun alt supermarket din România nu există  posibilitatea de a cumpăra atât engros cât şi cu amănuntul. Mai mult, este singurul tip de magazin unde clienţii care achiziţionează în cantităţi mari (revânzătorii) pot negocia un preţ mai bun cu managerii de magazin. Conceptul este creat pentru suprafeţe de 1.500 şi 2.000 de mp, adică suprafeţe similare cu cele ale magazinelor Lidl, cu focus pe categoria de produse proaspete şi de larg consum. Sortimentaţia este mai variată decât în cazul unui discounter clasic, iar ponderea mărcilor private nu este atât de mare ca în cazul Lidl. Totodată, Supeco aduce pe rafturi şi mărci necunoscute în România. 

Cum spun că fac preţul mic

În ceea ce priveşte politica de preţuri, fiecare retailer are, cel puţin la nivel declartiv, alte pârghii prin care rămîne competitiv. Astfel, Supeco  îşi justifică „preţurile reduse” prin faptul că are o politică agresivă de reducere a costurilor pe tot lanţul. Mai precis, compania îşi eficientizează la sânge cheltuielile cu energia, decoraţiunile, publicitatea, mobilierul, dar şi spaţiul. Tot pentru a avea costuri mici, stocurile de marfă necesare unităţilor Supeco sunt amplasate direct în magazin. în plus, îşi achiziţionează marfa de la furnizorii locali, pentru a avea astfel costuri de transport mai mici.

La rândul său, Lidl apreciază că „evitând intermediarii, oferta asigură produse în același timp proaspete, de calitate și la cele mai competitive preţuri”. ” Având acces direct la cele mai bune produse din fiecare țară în care activează, Lidl propune clienților săi mărci de calitate superioară din întreaga Europă, venind direct de la producătorii din Italia, Franța, Germania, Spania şi alte ţări”, mai spun reprezentanţii companiei potrivit cărora compania promovează colaborarea cu producătorii locali, multe dintre mărcile comercializate în reţeaua Lidl fiind produse în România.

Citeşte şi Cât de ieftine sunt şi cum arată magazinele Supeco

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...